1 de 10
CUP

El rubinenc Albert Giménez, membre de l'única candidatura al secretariat nacional de la CUP

Els cupaires comencen el procés de renovació de l'executiva i els resultats se sabran el 10 de març

Albert Giménez (al centre) en una imatge d'arxiu | RubiTV.cat (Arxiu)
per Bernat Surroca, Barcelona, Catalunya | 1 de març de 2022 a les 17:00 |
La CUP comença avui el procés de renovació del secretariat nacional, que serà validat per la militància el 10 de març. Només s'ha presentat una candidatura col·lectiva, encapçalada per l'exdiputada Maria Sirvent i de la qual forma part el rubinenc Albert Giménez, que va ser regidor de l'Alternativa d'Unitat Popular del 2018 al 2019 en substitució de Mireia Gascon. A més, s'han presentat quatre candidatures individuals.

Des d'avui i fins el dia sis, les candidatures poden presentar la seva campanya i el programa per dirigir el secretariat nacional, que està format per quinze persones. La votació serà telemàtica, entre els dies 7 i 9 de març, i els resultats es publicaran el dia 10. 


La candidatura de Sirvent, amb el lema "Per tornar-hi", identifica diversos reptes per als propers dos anys. El principal, les eleccions municipals de 2023, on la CUP té com a objectiu recuperar la representació a Barcelona i que han de servir per "recuperar força institucional i enfortir múscul municipalista als Països Catalans". També la qüestió de confiança a Pere Aragonès, abans de l'estiu de l'any vinent, tal com es desprèn de l'acord d'investidura signat entre ERC i la CUP, que pels cupaires continua vigent. 

En els propers dos anys hi haurà també eleccions al País Valencià i les Illes Balears, en què la CUP haurà de decidir si s'hi presenta. També hi haurà eleccions al Congrés i al Senat, i el nou secretariat apunta que caldrà decidir si s'hi ha de participar i si s'ha de fer només a Catalunya o en altres punts de l'Estat. També a les eleccions europees, en què la CUP també haurà d'abordar si s'hi presenta, com ja va passar l'any 2004.


La candidatura de Sirvent proposa, en aquest sentit, posar les bases per a una CUP "més gran i més forta", amb diverses línies de treball enfocades a reforçar la militància i la capacitat mobilitzadora, i planificar i afrontar debats estratègics i electorals, així com dissenyar els debats sobre el futur de la unitat popular i la CUP.

Entre els noms de la candidatura col·lectiva destaquen, a més de Maria Sirvent, que era assessora de Pau Juvillà a la mesa del Parlament, Edgar Fernàndez, actual portaveu del secretariat. També Joan Ramon Sanz, Gemma Codina, Txus Magallon, Marta Gilabert, Laure Vega, Jordi Barbero, Quim Soler i Ester Diaz.

Què és el secretariat nacional


El secretariat nacional de la CUP és l'executiva de la formació, l'òrgan que coordina la gestió política. Desenvolupa i executa la línia política i els acords adoptats a les assemblees nacionals i als consells polítics. El secretariat té capacitat per prendre decisions polítiques amb caràcter d'urgència sense que passi prèviament per una reunió del consell polític, però després han de ser exposades i ratificades per aquest òrgan. El secretariat i el consell s'ocupen, també, de les relacions polítiques de la CUP.

Aquest dimarts, la CUP posa en marxa el procés de renovació de la seva executiva. El secretariat nacional està format per quinze persones, escollides per vot telemàtic i secret. D'aquests quinze, onze seran escollits a través de candidatures col·lectives i quatre, a través de candidatures individuals.

 

Participació