Es constata el desequilibri entre l'oferta i la demanda de places d'FP al Vallès Occidental

Segons un estudi de l'Observatori comarcal, el curs passat hi va haver un 44% més de sol·licituds de preinscripció en primera opció que places vacants ofertes

Redacció
04 de març del 2022
L'oferta de formació professional al Vallès Occidental no respon a la demanda
L'oferta de formació professional al Vallès Occidental no respon a la demanda | Departament d'Educació
Al Vallès Occidental existeix un desequilibri entre l'oferta de places de formació professional i la demanda de preinscripció en primera opció. Aquesta és la conclusió de l'informe de l'Observatori comarcal sobre l'oferta de formació professional a la comarca, que s'ha presentat aquesta setmana a la taula tècnica de la Mesa de la Formació pel Treball.

I és que el curs 2021-2022, hi va haver un 44% més de sol·licituds de preinscripció en primera opció que places vacants ofertes; en total, 3.352 alumnes no van trobar plaça en aquella formació que havien triat com a primera opció. Els desajustos més significatius es van registrar a Sanitat (1.528), seguida d'Activitats físiques i esportives (348), Informàtica i comunicacions (319) i Serveis socioculturals i a la comunitat (301). Les famílies amb més vacants, per contra, són Agrària (22), Tèxtil, confecció i pell (21) i Electricitat i electrònica (20). 

De les nou famílies professionals vinculades a la indústria, cinc presenten una major demanda de preinscripcions en primera opció que no pas oferta de places: en destaquen Transport i manteniment de vehicles (213) i Química (123).

A la comarca, però, hi ha una bona oferta de formació professional: 185 titulacions i especialitats formatives, de les quals 148 corresponen a cicles formatius d'Formació Professional Inicial (FPI) - 126 de Règim General i 22 de Règim Especial - i 37 certificats de professionalitat; i 22 de les 26 famílies professionals vigents de les quals les que tenen més especialitats són Comerç i màrqueting (14), Electricitat i electrònica (13), Sanitat (12), Hoteleria i turisme (12) i Informàtica i comunicacions (12).

La cobertura de les titulacions de l'FPI, però, varia segons el règim general o especial, el grau de formació i la família professional: en el cas del règim general, a la comarca només s'imparteixen un 53% de les titulacions existents de les famílies que tenen presència al territori; i en el cas de la Formació Professional per l'Ocupació (FPO), la cobertura és només del 12,4%

A la comarca es poden cursar un 70% de les titulacions d'Activitats físiques i esportivesSanitatAdministració i gestióImatge i soInformàtica i comunicacionsQuímicaServeis socioculturals i a la comunitat i Comerç i màrqueting. En canvi, les famílies Arts gràfiquesIndústries alimentàriesTransport i manteniment de vehiclesEnergia i aiguaAgrària i Edificació i obra civil no arriben ni al 30% de les titulacions. 

Al Vallès Occidental hi ha 104 centres educatius que imparteixen formació professional d'algun dels tipus. Les cocapitals en concentren la meitat: 28 són a Terrassa i 23, a Sabadell. La resta es troben a 14 dels 23 municipis de la comarca, entre els quals 10 a Rubí i 16 a Sant Cugat. Dels 104, 50 són públics i 54, de titularitat privada o concertada.