FGC rep el premi Women in Rail per la lluita contra l'assetjament al transport públic

La companyia pública ha dut a terme tot un seguit d'actuacions per erradicar l'assetjament als trens, estacions i llocs de treball

Una representació d'FGC rep el premi a Brusel·les
Una representació d'FGC rep el premi a Brusel·les | Cedida/FGC
Redacció
08 de març del 2022
Actualitzat a les 17:09h

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha rebut avui el premi Women in Rail, de la Community of European Railway and Infraestructure Companies amb el suport de la plataforma Women in Transport de la Comissió Europea. FGC ha estat guardonada en la categoria de millor iniciativa contra l'assetjament, i és la primera vegada que s'atorga. 

Aquest guardó reconeix les accions que ha fet l'empresa contra l'assetjament en el lloc de treball, i també a les estacions i a l'interior dels trens. La companyia treballa contra l'assetjament sexual en el marc del seu Pla d'Igualtat 2018-2022 i de l'Estratègia d'Activisme, que defineix FGC com una empresa feminista i es compromet a avançar en la igualtat efectiva dins de la mateixa companyia, amb l'objectiu d'esdevenir una empresa paritària l'any 2025. 

"Abordar l'assetjament sexual en l'àmbit del transport públic i en les empreses de transport requereix d'un enfocament múltiple, transversal i integral que nosaltres hem dut a terme amb la complicitat i el lideratge de tot el personal d'FGC", ha explicat la presidenta de Ferrocarrils, Marta Subirà, que ha afegit que la intenció de l'empresa no és només "promoure campanyes específiques contra l'assetjament sexual sinó d'aconseguir la seva erradicació". 

El premi l’han recollit avui a Brussel·les la directora d’Organització i Persones de Ferrocarrils, Juliana Vilert i el director de Planificació Estratègica i Prospectiva d’FGC, Carles Casas, juntament amb dues persones treballadores de Ferrocarrils, Eva Barbero i Samuel Guerra, que són personal de referència del protocol per a la prevenció i l’actuació contra l’assetjament sexual i per raó de gènere d’FGC.

FGC ha dut a terme diverses accions per promoure una cultura inclusiva i sensibilitzar el personal a l'hora de combatre l'assetjament sexual i de gènere, com ara actualitzar el protocol per prevenir i actuar contra l'assetjament i la discriminació, campanyes de sensibilització específiques i formació de més de 600 treballadors. Actualment s'està fent una formació a tot el personal de les àrees de manteniment ferroviari i material rodant, 323 homes i 8 dones. 

En l'àmbit de les persones usuàries, FGC ha fet una auditoria de seguretat amb perspectiva de gènere per tal d'analitzar diversos aspectes de seguretat com l'entorn visible, senyalitzat, de vida, motoritzat, equipat i comunitari, analitzant 4 estacions de diferents tipus, amb 62 hores d'observació i 17 entrevistes amb el personal de l'estació. 

A més, ha implementat una funció específica dins de l'aplicació FGC per denunciar assetjament sexual, ha impulsat campanyes de tolerància zero contra les situacions d'assetjament, nous mapes d'àrea que informen sobre canvis modals segurs i l'accés a la mateixa estació, canvis en els pictogrames de seients reservats per evitar estereotips de gènere i una millora de la visibilitat dels Punts d'Informació i Emergències.

Els premis Women in Rail reconeixen la tasca que realitzen les empreses, organitzacions i particulars en favor de la promoció de les dones al ferrocarril i estan dirigits a qualsevol equip, empresa, organització o persona del sector ferroviari que s'hagi distingit en alguna de les quatre categories premiades: millor empresa (on Ferrocarrils també ha quedat finalista), premi que ha guanyat l’alemanya Deutsche Bahn; millor iniciativa contra l'assetjament, de Ferrocarrils; millor iniciativa per a la inclusió en el lloc de treball, que ha recaigut en la francesa SNCF; i el premi Rising Star, de reconeixement a una directiva que hagi liderat accions concretes en favor de la promoció de la dona en el sector, la diversitat i la inclusió, que ha sigut per a Irish Rail.