Rubí lidera un projecte europeu d'integració de joves migrants a través de l'esport

Rubí acollirà un intercanvi cultural de jugadors, entrenadors i representants de les entitats implicades

El CEF Can Mir compta amb una iniciativa pròpia amb 23 menors no acompanyats
El CEF Can Mir compta amb una iniciativa pròpia amb 23 menors no acompanyats | CEF Can Mir
Redacció
09 de març del 2022
Actualitzat el 12 de març a les 12:44h
L'Ajuntament de Rubí ha rebut una subvenció dins el programa Erasmus+ de la Unió Europea per desenvolupar un projecte d'integració social de joves migrants a través del futbol, la iniciativa BRACE (Breaking baRriers to migrAnt soCial intEgration through football), liderada per la corporació municipal i amb la implicació del CEF Can Mir. A més del club de Rubí, en prendran part l'Associazione Sportiva Bresso 4 (Itàlia), el club KCS Machelen (Bèlgica) i l'Instituto Superior de Gestao (Portugal).

Aquest projecte vol contribuir a trencar les barreres que impedeixen a les persones immigrants desenvolupar una vida normal a Europa, conduint-los en molts casos cap a situacions d'exclusió. Dins de BRACE, les organitzacions compartiran les seves experiències treballant amb immigrants, especialment amb menors no acompanyats i refugiats, a través del futbol, per poder intercanviar coneixements i metodologies que els permetin millorar els projectes actius i fer-los reproduïbles en altres municipis. 

El projecte es desplegarà durant tot un any, i inclourà diverses activitats, entre les quals quatre trobades transnacionals que es faran a Brusel·les, Bresso, Lisboa i Rubí. Les reunions serviran per analitzar la situació actual de les persones migrants, refugiades i menors no acompanyats a la UE, debatre noves maneres d'aconseguir la inclusió social de les persones vulnerables, un seminari sobre com trencar la barrera econòmica que pateix el col·lectiu i finalment, a Rubí, es faran diverses activitats com jornades de sensibilització a centres educatius, un taller per replicar el projecte i un intercanvi cultural entre jugadors, entrenadors i representants de les organitzacions col·laboradores.

En paral·lel a aquestes reunions es treballarà en l'elaboració d'un document de bones pràctiques, que recollirà les experiències dels socis però també consells i suggeriments sobre com replicar les accions que es desenvolupen en el marc del projecte, i com promoure la inclusió social dels immigrants a través de l'esport i el futbol.

El cinquè soci del projecte BRACE és l’ISG Business & Economics School, una escola de referència en el context de l’ensenyament de l’economia i els negocis a Portugal que treballa habitualment amb diverses universitats, dins el grup Lufosona. L’ISG aporta al projecte la seva experiència en responsabilitat social corporativa ambiental, cicle de vida social i costeig del cicle de vida, planificació i implementació d’educació d’alt nivell i currículums acadèmics.

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha declarat que "sabem que l'esport per sí sol no pot resoldre tots els problemes que han d'afrontar les persones immigrants", però creu que combinat amb altres mesures, sí que té "un gran potencial per facilitar la seva integració". "Podem dir que és un llenguatge universal que uneix, sense importar els orígens, els antecedents, la religió o la situació econòmica", ha manifestat.