guerra a ucraïna

El Vallès Occidental es prepara per rebre refugiats d’Ucraïna

A Rubí, segons ha informat l'Ajuntament, ja s'han atès 14 persones adultes i 10 infants

per Marta Casas, Rubí, Catalunya | 11 de març de 2022 a les 17:55 |

El Consell d'Alcaldies del Vallès Occidental s'ha reunit aquest migdia per tal de coordinar l'actuació dels municipis davant l'arribada de persones refugiades procedents d'Ucraïna. La sessió ha comptat amb la participació de diversos representants del govern català, que han resolt els dubtes de les alcaldies i traslladar els missatges corresponents als ajuntaments


Per part del govern català han assistit a la trobada: Toni Moral, delegat del govern a Barcelona; Gerard Figueras, Secretari d’Acció Exterior del Govern; Mireia Mata,  Secretària d’Igualtats; Ester Manzano, Directora general de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori; Anna Aran, Gerent Regió Sanitària Metropolitana Nord i Ester Cabanes, director d’Infància, Adolescència i Joventut.

Les alcaldies han agraït les grans mostres de solidaritat de tota la població, i s'ha assegurat que el material que es reculli es traslladarà des dels ajuntaments a la nau habilitada al Port de Barcelona per centralitzar-ho i coordinar l'enviament a Ucraïna. En el cas de Rubí, ja s'han enviat deu camions de material, com ha anunciat avui l'Ajuntament, però els punts de recollida ja s'han deshabilitat seguint les directrius de la Generalitat i el Fons Català de Cooperació de prioritzar les donacions econòmiques. 


Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar, ha assegurat que "les persones refugiades d'Ucraïna ja estan arribant". Els ajuntaments ja han rebut peticions de suport als ajuntaments i entitats socials, com ha explicat Giménez. En el cas de Rubí, tal com ha comunicat l'Ajuntament, el Punt d'Informació i Orientació per a persones refugiades o sol·licitants d'asil i els Serveis Socials ja han atès 14 persones adultes i 10 infants d'origen ucraïnès que han arribat a la ciutat, dos dels quals ja han estat escolaritzats a centres educatius de Rubí.

Els municipis del Vallès Occidental també han vist com apareixen moltes iniciatives individuals o d'entitats, que "hem de ser capaços d'ordenar per tal que la seva intervenció sigui eficaç", ha dit el president Ignasi Giménez, i perquè no puguin arribar a "desbordar". 

[h3]1.550 persones d'origen ucraïnès a la comarca[/h3]
El Vallès Occidental és la segona comarca de Catalunya amb més població ucraïnesa: hi viuen 1.550 persones, majoritàriament d'entre 20 i 55 anys, que representen un 6,6% de la població ucraïnesa a Catalunya. A més, a la comarca hi ha entitats amb llaços estrets amb Ucraïna, que al llarg dels anys han promogut l'acollida d'infants ucraïnesos a diferents municipis de la comarca, "i això pot fer d'efecte crida per a moltes persones. Hem d'estar preparats i ser capaços de poder-les atendre amb les màximes garanties".

En aquest sentit, es reforçarà el Servei de Traducció del Consell Comarcal (SETI) per poder donar suport idiomàtic a les persones que arribin.

 

Participació