EUiA: «Els usuaris dels horts del Castell han topat amb un mur amb l'Ajuntament»

La formació de l'esquerra alternativa acusa el Consistori d'actuar de manera "intransigent i caciquil"

Entrada a un dels horts del Castell
Entrada a un dels horts del Castell | Marta Casas
16 de març del 2022
La secció local d'EUiA a Rubí ha emès un comunicat en què critica durament la gestió de l'Ajuntament respecte a la qüestió del desallotjament dels horts del Castell. Des que es va iniciar el procediment per la neteja de les parcel·les de la zona, la formació diu que s'ha viscut una situació "del tot irracional, més semblant a l'època pre-democràtica en alguns aspectes". 

Segons el comunicat, aquesta situació ha estat produïda pels "mandataris actuals i la responsabilitat política de l'alcaldessa, Ana María Martínez", que van començar unes maniobres per desallotjar tots els horts amb una petició "on es van ocultar moltes dades", per exemple, que molts dels usuaris d'aquests horts tenen contracte d'arrendament legal amb els propietaris dels terrenys, Cerámicas Egara. En canvi, EUiA denuncia que hi ha una altra zona d'horts, al voltant del pont proper a les vies dels FGC, que no han estat denunciats ni amenaçats de desallotjament, tot i que es troben en les mateixes condicions.

"Quins interessos mou a la majoria de l'equip de govern del PSC a actuar d'aquesta manera intransigent, caciquil, arribant a l'extrem de demanar la utilització de la força repressiva dels Mossos?", es pregunta EUiA, que també dispara contra els Comuns: "Fins quan callaran?"

Els fets: el perill d'incendi "existeix a tot arreu"
Diversos usuaris han rebut una carta de l'administrador concursal que dona per finalitzats aquests contractes a finals d'any, amb els mateixos arguments que defensa l'Ajuntament per al desallotjament. Segons EUiA, això és una mostra de "la llarga mà de l'administració local en aliança amb els nous propietaris de la SAREB".
 

Entrada a un dels horts de l'entorn del Castell Foto: Marta Casas


Respecte a la decisió del jutjat de fer prevaldre l'interès públic sobre els drets adquirits pels arrendataris, EUiA considera que "només cal fer un cop d'ull als voltants de Rubí, els boscos, torrents i rieres, i especialment a les urbanitzacions" per veure que l'argumentació del perill d'incendi ha estat "una pura excusa arbitrària". "El perill d'incendi, per manca de neteja i manteniment, és a molts llocs", assegura la formació de l'esquerra alternativa. A més, apunten que si els camions i les màquines poden accedir per "arrasar els horts", també ho poden fer per altres circumstàncies d'emergència.

Quines són les peticions dels usuaris dels horts?
El mateix matí que els usuaris dels horts del Castell van aconseguir aturar el primer intent de desallotjament, van aconseguir una reunió amb diversos membres del govern municipal i serveis tècnics. 

En aquesta trobada, segons explica EUiA, se'ls van negar totes les peticions: la moratòria del desallotjament, "sense haver dialogat amb els usuaris i sense temps material per recollir les seves coses" - recordem que el jutjat donava un termini de 90 dies, l'Ajuntament el va reduir a 30 -; la creació d'una mesa de negociació i calendari de reunions, per trobar una sortida de mutu acord; l'oferiment dels arrendataris de netejar la zona de productes inflamables de mutu acord amb l'Ajuntament, fent servir els 200.000 euros que es pagaran a l'empresa privada que s'encarregarà de la neteja de les parcel·les; trobar una solució habitacional per a les "dues o tres persones" que malviuen a les barraques... 
 

Arrendataris dels horts protestant davant l'Ajuntament Foto: Marta Casas


En definitiva, EUiA lamenta que no s'acceptés cap de les propostes de l'Ajuntament, i també que fins a dia d'avui encara no tinguin resposta a una instància que demanava una reunió per tractar la qüestió. "Tots els intents per avançar en la resolució del conflicte no han estat possibles, han topat amb un mur". 

EUiA també apunta a la problemàtica dels animals, i és que segons ha pogut saber RubiTV.cat, entitats animalistes van expressar aquesta preocupació a la Taula de Benestar Animal del passat dia 9 de març. "Fins i tot les promeses als animalistes que es buscaria una solució a les colònies de gats ha caigut en sac foradat", lamenta EUiA. 

Aquest mitjà ha contactat amb l'Ajuntament per conèixer la seva versió sobre la gestió de les colònies de gats, però encara no ha tingut resposta, més enllà de la comunicació que es va fer a les entitats animalistes a la Taula de Benestar Animal: que el desallotjament havia quedat aturat dilluns, 7 de març, i no hi havia previsió de dates.

Criminalització a la PAH
Finalment, EUiA atribueix l'actitud de l'Ajuntament de Rubí a la presència de membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca el dia del primer intent de desallotjament. Segons expliquen, "no se'ls ha perdonat que estiguessin, amb la pressió i la mobilització del carrer, un mes acampades a la plaça de l'Ajuntament".

"Se les ha agafat com a caps de turc, amb arguments falsos, per incidir novament en la petició d'un nou desallotjament", denuncia EUiA.