Rubí, encara lluny dels objectius de recollida selectiva

Per primera vegada des del 2013, baixa la generació de residus al Vallès Occidental

Contenidors de totes les fraccions a Rubí
Contenidors de totes les fraccions a Rubí | Ajuntament de Rubí
Redacció
25 de març del 2022
Actualitzat a les 12:58h
La recollida selectiva al Vallès Occidental només ha pujat un 0,4% durant l'any 2021, i se situa a l'entorn del 43%. La bossa de deixalles més gran és la de la resta: és on van a parar el 57% dels residus de les llars, quan només haurien de ser el 10%. 

La dada positiva és la baixada de la generació de residus, que es dona per primera vegada des de l'any 2013, i se situa en 430 quilos per habitant a l'any. És una reducció de 5 quilos per persona, un 1%, però encara queda lluny dels 387 quilos per persona a l'any que es van registrar el 2013, a conseqüència de la crisi econòmica. 

La fracció orgànica puja un 3% respecte a l'any anterior, tot i que encara es troba sota els objectius. També pugen els residus que es porten a la deixalleria (15%), però tota la resta de fraccions han baixat: un 2% el vidre, un 7% el cartró, un 3% els envasos, un 2% els voluminosos, un 3% la fracció vegetal i un 1% el tèxtil.

Pel que fa als municipis, només quatre complien els objectius de reciclatge el desembre de 2021: Matadepera, Ullastrell, Vacarisses i Palau-solità i Plegamans. Aquests municipis han aplicat el sistema de recollida de residus porta a porta durant l'últim any, i aquest 2022 s'hi afegiran Rellinars, Sentmenat i Sant Llorenç Savall. 

Les dades de recollida selectiva a Rubí no són positives: gairebé a la cua de municipis de la comarca, només es recicla un 38,6% de les deixalles, encara lluny de l'objectiu marcat pel Consorci de Residus del Vallès Occidental (43%) per al 2021 i molt lluny dels objectius del Pla de Gestió de Residus del Vallès Occidental 2022 (60%). A més, tot i que és un descens poc significatiu, la recollida selectiva ha baixat aquest 2021 en comparació amb els anys anteriors - el 2019 i el 2020 va ser d'un 38,7%.
 

Les dades de recollida selectiva als municipis del Vallès Foto: Observatori de Residus



El president del Consorci de Residus i alcalde de Matadepera, Nil López, reconeix que amb les dades a la mà es veu que "ens queda camí per fer en la millora del percentatge de reciclatge", i que hi ha fraccions en les que cal posar atenció, com l'orgànica. "Es tracta de poder assumir uns hàbits ciutadans, tal com també estem assumint hàbits de reutilització o de prevenció de residus". 

López també ha remarcat la tasca dels ajuntaments, apostant per nous sistemes de recollida, amb proves pilot i campanyes de sensibilització: "estan fent molt bona feina". Des del Consorci, a més, es continuarà treballant "per trobar la millor solució de recollida a cada municipi, segons les seves característiques".