S'aprova el segon Pla d'Igualtat intern de l'Ajuntament de Rubí

Betlem Cañizar (AUP) i Marta Esparza (ERC) revelen algunes dades "preocupants" de la diagnosi del Pla d'igualtat

Una pancarta del 8M penjada a l'Ajuntament
Una pancarta del 8M penjada a l'Ajuntament | Localpres
01 d'abril del 2022
Actualitzat a les 15:16h
El ple de l'Ajuntament de Rubí va aprovar ahir a la tarda el II Pla d'Igualtat de gènere intern, després de dos anys de treball. Moisés Rodríguez, regidor de Recursos Humans, va explicar que el pla es va començar a treballar "sense voluntat que fos simplement un pla sectorial", impulsat des de l'àrea de Recursos Humans, amb la participació del servei d'Igualtat i de Gerència, i que ha comptat amb una comissió de treball integrada per aquestes àrees municipals, els sindicats i la consultora encarregada de la diagnosi.

El pla té els objectius principals de promoure la sensibilització en matèria d'igualtat de gènere, integrar la transversalitat, incorporar la perspectiva de gènere, promoure la conciliació personal i familiar i laboral i utilitzar el llenguatge no sexista. Es divideix en dues parts: la diagnosi i el pla d'acció, que inclou set línies de treball - Cultura institucional, Política retributiva, Processos de gestió de personal, Conciliació, Prevenció de riscos laborals i vigilància de la salut, Assetjament laboral i Comunicació, llenguatge i imatge corporativa - i un total de 57 accions a desenvolupar en els pròxims dos anys (2021-2024).

"Avui sumem una nova eina d'acció municipal, el pla dels nostres treballadors i treballadores municipals, per reafirmar el nostre compromís de millora contínua de la nostra organització", va concloure Rodríguez.

El pla es va aprovar per unanimitat.

"Dades preocupants" a la diagnosi
La portaveu de l'AUPBetlem Cañizar, va començar voler intervenir en el punt d'aprovació del pla, i va començar donant l'enhorabona per haver aconseguit portar-lo al ple, però també lamentant que "hagi arribat tan tard". "No entenem aquesta dilació, perquè era molt necessari", afegia Cañizar. 

I és que la regidora va dedicar la gran part de la seva intervenció a desgranar alguna de les dades de la diagnosi que va qualificar de "preocupants".

Per exemple, la segregació horitzontal - presència de sectors molt masculinitzats i altres molt feminitzats -, una qüestió que era "esperable" però no per això menys denunciable. Cañizar va admetre que "no és fàcil" resoldre aquesta qüestió, i celebra que el Pla incorpori mesures per corregir-ho.

L'altra qüestió, que en aquest cas, "sí que depèn directament de la gestió dels recursos humans", és la bretxa salarial, que a l'Ajuntament de Rubí se situa en un 15% - per sota de la mitjana estatal d'empreses públiques i privades - i els grans motius són els "complements personals". La portaveu de l'AUP va explicar que la mateixa diagnosi reconeix que, en alguns casos, són "opacs, que no s'acaba de saber quins criteris hi ha per atorgar-los i que hi ha feines de la mateixa categoria i mateix valor en què homes i dones cobren diferent".
 

Una protesta de CCOO el 2020 denunciava que el Pla d'Igualtat intern portava dos anys caducat Foto: Marta Casas


Un altre aspecte que va destacar la portaveu de l'AUP és l'afirmació, en la diagnosi del pla, que és "habitual" que les persones amb jornada reduïda no vegin una reducció de la càrrega de treball. "Sabem que les reduccions de jornada, bàsicament, les agafem les dones per cures", va dir Cañizar. 

Deu casos d'assetjament entre el 2008 i el 2020
Una dada preocupant que va revelar la portaveu de l'AUP és que, de l'any 2008 al 2020, es van detectar deu casos d'assetjament laboral, i un cas d'assetjament sexual. Dos dels casos es van resoldre amb un acord entre les dues parts, i la resta, amb un canvi de lloc o torn de treball, sense especificar qui ha estat la persona que ha estat canviada. "Esperem que no hagi estat la persona assetjada o agredida", va alertar. 

"Hi ha un volum de qüestions a resoldre i de feina a fer que ens preocupa moltíssim, i esperem que tingueu la capacitat i la valentia per gestionar-ho", va concloure Betlem Cañizar, reiterant la seva enhorabona per haver aconseguit el pla.

Per part d'ERC, la regidora Marta Esparza es va afegir a algunes de les qüestions que havia enumerat la portaveu de l'AUP, especialment els complements personals, i va demanar el calendari i el pressupost d'aplicació de les mesures que es contemplen al Pla.

Moisés Rodríguez només va respondre convidant a les regidores, així com a la resta del ple, a fer el seguiment de les mesures incorporades al pla, i va atribuir el retard en la seva aprovació a la paralització que va provocar l'esclat de la pandèmia, el març del 2020 - tot i que Esparza li va recordar que aleshores "ja era molt tard", ja que el Pla d'Igualtat intern estava caducat des del 2018.

Això sí, Rodríguez també va explicar que tot i que fins ahir no s'aprovés el document, la formació que es preveu en el pla "ja va començar al mes de gener", i que un cop aprovat es constituirà la comissió de seguiment.

L'Ajuntament de Rubí, ara com ara, no ha fet públic aquest document ni tampoc es pot trobar disponible a la web municipal.