Rubí homenatja Juan Martínez i Paqui Cruz

Un auditori del Castell ple a vessar va voler acompanyar el lluitador antifranquista en la presentació de les seves memòries

Juan Martínez va agrair al públic la seva assistència i les mostres d'afecte
Juan Martínez va agrair al públic la seva assistència i les mostres d'afecte | Localpres
Redacció
26 d'abril del 2022
Actualitzat a les 18:52h
L'homenatge a Juan Martínez i Paqui Cruz, una parella de rubinencs molt coneguda pel seu activisme antifeixista i antifranquista, i que van ser represaliats pel règim, ha omplert l'auditori del Museu Municipal Castell (MMUC) aquest dilluns a la tarda, en un acte que ha servit per presentar les memòries del Juan, 70 años de lucha, coraje y compromiso.

Juan Martínez, comunista i fundador de l'Associació Neus Català per la Recuperació de la Memòria Històrica, i la seva inseparable Paqui, "la niña de la cárcel" - que va morir el passat mes de desembre - van dedicar gran part de la seva vida a la defensa de la llibertat, els drets humans i la democràcia. Una democràcia que "s'escriu en majúscules", com va expressar l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, encarregada d'inaugurar l'acte.

A l'homenatge hi van ser presentes les regidores de Memòria Històrica dels Ajuntaments de Rubí i Terrassa, Elena Montesinos i Ona Martínez, que també van lloar la lluita "imprescindible" del Juan i la Paqui, i per això han col·laborat en el finançament de l'edició del llibre de les memòries de Martínez.

Durant la presentació es van projectar vídeos i fotografies de la parella, hi ha hagut una actuació musical de l'Escola de Música Pere Burés, i també hi han intervingut diverses persones que han compartit part de la seva vida amb ells: Martín Pretel, de la Comissió d'Homenatge; Armando Sánchez, del grup promotor del llibre; Pedro Picón, que ha transcrit i corregit el manuscrit de memòries redactat pel mateix Martínez, i Ivan Molina, net de l'homenatjat.

Juan Martínez va tancar l'acte amb una breu intervenció per agrair totes les mostres d'afecte rebudes al llarg de la tarda.