Totes les qüestions que es debatran al ple municipal de Rubí del mes d'abril

Els grups presentaran sis mocions, totes per la via d'urgència

Imatge del ple municipal del mes de març
Imatge del ple municipal del mes de març | Localpres
Redacció
28 d'abril del 2022
Actualitzat a les 16:28h
És darrer dijous de mes, i hi ha ple municipal. A hores d'ara, de fet, hi ha convocades dues sessions plenàries: l'ordinària, a les 17h com habitualment; i una d'extraordinària, convocada a petició d'ERC, que el govern municipal ha fixat inicialment per a les 23h - tot i que pot canviar, com s'ha sabut en les últimes hores. 

La sessió plenària ordinària ve acompanyada d'una altra novetat, que es repetirà cada mes a partir d'ara: el govern municipal ha convocat una roda de premsa per explicar els punts més destacats del ple. Així ho han fet els portaveus dels dos grups municipals que formen part del govern, Moisés Rodríguez (PSC) i Andrés Medrano (ECP).

Un dels punts a destacar és el contracte del servei públic de transport col·lectiu urbà de viatgers de Rubí, que es votarà aquesta tarda, i que segons ha explicat el regidor, "donarà un pas més en la transformació de la mobilitat de la ciutat" i permetrà augmentar el percentatge de desplaçaments que es fan en autobús, que ara mateix són un 5% del total. No hi ha cap novetat, però, sobre la gratuïtat del bus urbà, una qüestió per la qual RubiTV.cat ha preguntat en diverses ocasions, sense obtenir cap resposta.

Per altra banda, la ciutat es dotarà d'un Protocol municipal juvenil sobre violències masclistes i LGTBI-fòbiques en l'espai públic i contextos d'oci, una "eina indispensable per una ciutat tan viva com la nostra" i que permetrà continuar "oferint cultura segura per a tothom", com ha destacat el titular del servei de Promoció Cultural, Moisés Rodríguez. En una mateixa línia, s'aprovarà l'adhesió de la ciutat a la declaració dels municipis i comunitats educadores, que com explica l'Ajuntament, "posa les cures i la corresponsabilitat al centre de l'acció política". 

La sessió de la tarda també votarà el romanent del pressupost de l'any passat, de 3,2 milions d'euros, als quals s'hi han de sumar 108.000 euros de la dissolució del Consorci per a la promoció i desenvolupament de la B-30. Aquests diners es destinaran a finançar algunes de les actuacions previstes per aquest any 2022.

Finalment, dins de la part resolutiva, s'aprovarà definitivament el projecte de renaturalització de l'eix i balcó de la riera

Moció d'urgència per tractar el Pla d'Autoprotecció del festival Los40 Primavera Pop
Tot i que a l'ordre del dia no consta cap moció dels grups municipals, finalment se'n tractaran diverses: la de l'AUP que demana mesures per facilitar l'accés de la ciutadania als hospitals de referència de la ciutat; dues d'ERC - una, per demanar dedicar una via pública de Rubí a Nativitat Yarza, primera alcaldessa escollida democràticament al país; i una altra per condemnar el Catalangate - i dues dels grups de l'equip de govern: un text que insta la Generalitat de Catalunya a universalitzar l’educació de 0 a 3 anys i un altre que vol refermar la llei que penalitza l’assetjament en les dones que acudeixen a clíniques per a la interrupció voluntària de l’embaràs.

Tot i que després hi ha convocat un ple extraordinari amb un únic punt per debatre el dispositiu de seguretat de Los40 Primavera Pop, Rodríguez i Medrano han anunciat que presentaran una moció per tractar el "Pla d'Autoprotecció" del festival. Es desconeix, però, si aquest text respondrà les demandes dels grups municipals en el marc de la Junta de Portaveus que es va celebrar el passat mes d'abril, i que anava molt més enllà del Pla d'Autoprotecció.