Poc debat i informació al ple sobre Los40 Primavera Pop, que acaba amb una proposta de consens

Els grups municipals de l'oposició i el govern treballaran conjuntament en propostes de millora per a futurs grans esdeveniments

Els regidors de Rubí, als plens municipals del mes d'abril
Els regidors de Rubí, als plens municipals del mes d'abril | Localpres
Redacció
29 d'abril del 2022
El ple extraordinari sobre el dispositiu de seguretat del concert Los40 Primavera Pop es va acabar celebrant, finalment, a les 23h. No van ser pocs els intents de recol·locar el debat sobre aquesta qüestió: primer, el govern va oferir incloure-ho com a punt al ple ordinari - de fet, el van incloure i la regidora Marta Oliva va donar la informació corresponent; però els portaveus de l'oposició van declinar respondre al debat -, i després, l'alcaldessa va oferir avançar el ple extraordinari "al cap de mitja hora" després de l'ordinari. ERC, però, va demanar una mica més de temps, cosa que no se'ls va concedir i, per tant, el ple va quedar definitivament convocat a l'hora que havia fixat el govern originalment, les 23h.

A més, abans del ple ordinari, els portaveus s'havien reunit per intentar arribar a un acord per no haver de fer el ple a les 23h, cosa que va provocar que la sessió comencés amb uns minuts de retard. La sessió del ple extraordinari sí que va començar puntualment a l'hora establerta, tot i que amb problemes tècnics pel que fa al so, que van fer impossible sentir les intervencions de Marta Oliva, Xavier Corbera (ERC) Betlem Cañizar (AUP).

Marta Oliva, regidora de Seguretat: "En cap moment va perillar la integritat dels assistents al macroconcert"
Així, la regidora Marta Oliva, responsable del servei de Seguretat, ha tornat a repetir les explicacions que ja ha donat al ple anterior: que el dispositiu estava format per 21 controladors d'accessos, 17 agents de Policia Local, 6 voluntaris de Protecció Civil i tres unitats dels Mossos d'Esquadra. També ha detallat que en cap moment es va superar l'aforament màxim previst, de 17.803 persones segons el Pla d'Autoprotecció, i que "en cap moment va perillar la integritat dels assistents al macroconcert". 

L'únic incident que es va detectar, com ha explicat Oliva, va ser un moment en què es va acumular un nombre de persones a un dels accessos, proper al carrer Cadmo, que va fer prendre la decisió d'enretirar les tanques que s'havien posat per tallar els accessos un cop es va determinar que s'havien de tancar per evitar més perill. 

La qualitat de l'àudio de l'streaming ha fet del tot impossible seguir les intervencions de Xavier Corbera, d'ERC, i la de Betlem Cañizar, de l'AUP; i de manera parcial les de Toni García, de Veïns per Rubí i de Roberto Martín, de Cs

Intervenció molt dura d'ERC, que qüestiona la validesa de la documentació associada a la seguretat de l'esdeveniment
Com era previsible, Xavier Corbera va fer la intervenció més dura de la nit. Va qüestionar la validesa dels documents que s'havien entregat, assegurant que els seus serveis jurídics els analitzarien; també posa en dubte les xifres d'assistència, "impossibles de corroborar perquè no hi havia cap control d'accés"; i va reiterar la demanda de documentació diversa sobre la gestió de les emergències, entre la qual un informe que indiqués si la causa de l'accident viari va tenir alguna vinculació amb el "desordre viari" que va causar l'esdeveniment.

Per Corbera, el més important és que tothom conegui "si la ciutat estava en disposició de realitzar aquest macroesdeveniment", lamentant que després del que va passar el govern es mantingui en el seu "hermetisme". 

ERC també va ser molt crítica amb les maneres de fer del govern, ja que consideraven que un ple que havia de tractar un tema de gran "importància i transcendència" no s'hauria d'haver convocat després d'una sessió ordinària, i molt menys a les 23h. "Es creuen impunes a tot, actuen amb prepotència, no volen donar la cara i assumir responsabilitats; i volen que passi desapercebut per intentar tapar el que han fet malament", va etzibar el portaveu republicà.

L'AUP demana "transparència" i replantejar el model de festes i de mobilitat
Betlem Cañizar va fer una intervenció més breu, en la qual va reconèixer que "no hem rebut les dades que necessitem" per fer una correcta "fiscalització del govern", que és la seva funció, i va demanar "transparència". L'AUP, però, va mantenir un debat al voltant de la qüestió i va consensuar, entre d'altres, que calia replantejar-se el model de festes - el grup sempre ha estat molt crític, concretament, amb la celebració de Los40 Primavera Pop, per tot allò que comporta -; la mobilitat associada, no només a la celebració d'esdeveniments sinó en general...

En la Junta de Portaveus, la regidora ja va avançar algunes de les mesures de millora que proposa l'assemblea de l'Alternativa per a futurs esdeveniments com la Festa Major, tot i reconèixer que malgrat que hi ha accidents que no es poden evitar, és deure del Consistori "posar totes les eines i recursos per al millor desenvolupament possible de les festes".

VR critica que no es tinguessin en compte els riscos associats a la C-1413
La intervenció de VR es va centrar en la valoració del Pla d'Autoprotecció, destacant que "no contempla en cap cas cap actuació de seguretat, de control o de vigilància a la carretera C-1413", i per tant, "no es valora cap risc" en aquest punt, cosa que "ens sorprèn" perquè quan es fan actes multitudinaris a l'Escardívol, és molta la gent que accedeix a l'esdeveniment amb vehicle privat i aparca a la carretera, amb els riscos "evidents" que això comporta. "En altres Ajuntaments, quan es fan actes amb molta afluència esperada, s'habiliten zones d'aparcament per evitar riscos i controlar la mobilitat", va afegir Toni García.

Davant del "fet tràgic" que es va produir després del concert, García considera que "s'han de derivar millores substancials" en tots els protocols per futurs esdeveniments i evitar el màxim possible "riscos innecessaris". 

Toni García també va lamentar la manca de compareixences públiques del govern respecte a aquesta qüestió, i el fet que no s'entregués la documentació demanada per instància el passat 7 d'abril en el temps establert. 

Ciutadans: "No hem de voler posar Rubí al mapa a qualsevol preu"
Finalment, Roberto Martín, portaveu de Cs, va començar la seva intervenció criticant que la comunicació respecte a l'accident mortal i la seguretat del concert havia estat "un desastre", i també la informació proporcionada als portaveus de l'oposició, demanada en temps i forma. Pel que fa al concert, Martín també posa en dubte que no se superés en cap cas l'aforament previst i coincideix amb el portaveu d'ERC que és "molt difícil demostrar quanta gent hi havia realment". El portaveu de Ciutadans també va considerar "insuficient" el nombre d'efectius, entre policies i controladors d'accessos, destinats a garantir la seguretat del macroesdeveniment. 

Per altra banda, i en la mateixa línia que VR, Ciutadans va demanar per què no es va contemplar enlloc establir restriccions a la C-1413 tenint en compte que és conegut que molta gent aparca allà, ocupant els vorals, sabent que després això genera un trànsit de peatons que es posen en perill; i per què no s'havia fet un pla d'evacuació.

En definitiva, Roberto Martín també afirmà que "hem sobreestimat la capacitat d'assumir espectacles", i tot i que admet que "ningú és responsable de l'accident", calia ser més "prudents i no voler posar Rubí al mapa a qualsevol preu: cal assumir errors i carències per prendre decisions, encara que siguin impopulars". 

Monogràfic per parlar sobre les millores en qüestions de seguretat
En el torn de rèplica, la regidora Betlem Cañizar ha demanat a l'equip de govern si podrien contestar algunes de les qüestions que han plantejat els diversos portaveus. L'alcaldessa, Ana María Martínez, ha dit que tota la informació que tenien se'ls va traslladar a la Junta de Portaveus, i que el ple extraordinari no era l'espai per fer-ho sinó que, com també es va dir en aquesta Junta, se celebraria un monogràfic per parlar sobre la seguretat dels futurs esdeveniments amb relació a la C-1413, insistint en què la seguretat del concert de Los40 Primavera Pop estava completament garantida i que l'accident va ser un "fet aïllat". 

De fet, Martínez ha dit que la convocatòria del ple s'havia fet seguint les demandes de la instància del ple, i que tota la informació sol·licitada s'havia explicat, per tant no es podia generar cap més debat ni "parlar d'una altra cosa".