1 de 10
Tecnologia

Dos centres del Vallès participen en la segona edició de la final catalana del CanSat

El concurs de l'Agència Espacial Europea, organitzat a Catalunya per l'ESEIAAT, comptarà amb un centenar d'alumnes participants

L'equip guanyador viatjarà a la gran final estatal, la qual tindrà lloc a Granada el 26 de maig | Cedida
per L.T., Terrassa, Catalunya | 6 de maig de 2022 a les 16:47 |
Aquest article es va publicar originalment el 6 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La final catalana del concurs estatal CanSat se celebrarà aquest dissabte, 7 de maig, a l'Aeròdrom d'Igualada-Òdena. A la prova hi participaran alumnes de 16 instituts del país com l'Insitut Hermes de Terrassa, els quals hauran de dissenyar, construir i llançar petits satèl·lits de la mida d'una llauna de refresc.

L'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) és l'entitat organitzadora del concurs que impulsa anualment l'Oficina Europea per a l'Educació en l'Espai de l'Agència Espacial Europea (ESA).


L'objectiu de la iniciativa és fomentar vocacions envers l'espai, la tecnologia i les disciplines STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) entre el jovent. És per això que, durant tot el curs escolar, joves promeses de l'enginyeria, de centres que han dedicat el seu talent a dissenyar i construir petits satèl·lits que integren telemetria, sensors i transmissors de dades. Els enginys seran llançats el dissabte a les 11 h, a les 12:30 h i a les 14 h.

En aquest sentit, el sotsdirector de l'ESEIAAT-UPC i coordinador de CanSat a Catalunya, David González, exposa que "no només es tracta de llançar el satèl·lit i que torni a terra sa i estalvi", sinó que els estudiants "han de ser capaços de prendre mesures, com ara la temperatura de l'aire o la pressió atmosfèrica, i transmetre aquestes dades per telemetria".


Pel que fa a la participació, l'edició d'enguany ha superat totes les expectatives. Si l'any passat ja es van inscriure nou equips al concurs, pel 2022 s'hi han inscrit 50 equips d'instituts d'arreu de Catalunya, dels quals només 18 han estat seleccionats per enlairar els seus minisatèl·lits. El dijous, 12 de maig, es donarà a conèixer l'equip guanyador, el qual representarà viatjarà a la gran final estatal, que tindrà lloc a Granada, el 26 de maig.

Per aquesta segona edició, els 18 centres que hi participen són: l'Institut Hermes de Terrassa, l'Institut Pont de Suert, l'Institut Josefina Castellví i Piulachs de Viladecans, l'Escola Vedruna i el Col·legi Santo Àngeld de Gavà, el Centre d’Estudis Mollet de Mollet del Vallès, l'Institut FP de Sant Cugat, l'Institut Cendrassos de Figueres, l'Institut Pla Marcell de Cardedeu, l'Institut Guindàvols de Lleida, l'Institut Bernat el Ferrer de Molins de Rei, l'Institut Montserrat Roig de Sant Andreu de la Barca i Escola Virolai, el Col·legi Claret i l'Institut Oriol Martorell, tots tres de Barcelona.

 

Participació