Jéssica Albiach: «L'ecologisme no és un tema sectorial, sinó que ha de travessar totes les polítiques»

La diputada ha visitat Rubí per conèixer el projecte d'energia solar compartida en l'entorn industrial

Un moment de l'entrevista a Jéssica Albiach
Un moment de l'entrevista a Jéssica Albiach | Ràdio Rubí
20 de maig del 2022
La portaveu d'En Com´ú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha visitat aquest matí la ciutat de Rubí per conèixer el projecte d'autoconsum solar compartit en l'àmbit industrial, pioner a tot l'Estat espanyol i que té l'objectiu de contribuir a la transició ecològica, que segons ha dit la diputada "no és una opció, és una obligació i una necessitat". 

Albiach ha fet aquestes declaracions en el marc d'una entrevista conjunta de Ràdio Rubí RubiTV.cat a les instal·lacions de l'emissora municipal.

La coordinadora de la formació també ha parlat de l'actualitat política en clau estatal i autonòmica: el projecte de llei de política lingüística, els acords amb el Govern català per aprovar els Pressupostos de 2022, la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, el Catalangate i les últimes novetats del Congrés, així com de la tornada del Rei emèrit. 

Respecte al projecte rubinenc, Albiach ha recordat que estem en un moment en què no només cal "reduir la factura" sinó "consumir menys, i millor", i ha lloat el servei Rubí Brilla com a inspiració i referència per altres ciutats. La diputada també ha remarcat que "el tema verd no és un tema sectorial sinó que ha de travessar totes les polítiques", i ha reivindicat la capacitat de la seva formació per incidir en aquesta qüestió, tant en l'escala local, com nacional, com estatal.

El compliment dels acords amb el Govern pels Pressupostos és "desigual"
En aquest sentit, ha parlat dels diversos acords amb el Govern de la Generalitat per l'aprovació dels Pressupostos 2022, des de la perspectiva d'una "oposició transformadora". Aquests acords incloïen, entre d'altres, inversions en habitatge, salut mental, el dentista públic, millorar la mobilitat amb tren - també, concretament, a Rubí, amb la segona estació a La Llana - i impostos mediambientals. El compliment d'aquests acords, després de la primera reunió trimestral amb el Govern, és "desigual": en matèries com sanitat i educació "és més alentit", però, en canvi, en mobilitat sí que s'ha avançat una mica més.

Respecte a la Llei de Política Lingüística, En Comú Podem són un dels actors que han facilitat l'acord, i Jéssica Albiach ha defensat que "el model d'immersió lingüística és un model d'èxit", tot rebutjant que pugui ser un tribunal qui decideixi la llengua en què els infants catalans han de rebre l'educació. Així mateix, ha recordat que aquest model "ha sigut un consens en aquest país", i, per tant, espera que es fugi de les "baralles partidistes", fent referència Junts, que poc després de signar l'acord se'n van despenjar. Albiach ha demanat "protegir el català i protegir la comunitat educativa", i en especial les direccions. La diputada espera que la setmana vinent es pugui tornar a aquest acord ampli i transversal. Finalment, la coordinadora d'En Comú Podem ha reivindicat la immersió com una qüestió que van aixecar "les classes populars" i que és un model que garanteix "la igualtat d'oportunitats". 

Jéssica Albiach també ha parlat sobre la manifestació contra els Jocs Olímpics d'Hivern 2030, al qual s'oposen. Els comuns creuen que aquesta candidatura no respon a les necessitats del territori, que té problemes d'accés a l'habitatge, d'accés a feines estables i de qualitat, de manca d'hospitals de muntanya, de centres educatius... "Això els ho portaran els Jocs Olímpics?", s'ha preguntat la diputada, que també ha criticat la manca de transparència sobre l'impacte de rendibilitat o l'ambiental.

De vegades costa arrossegar el PSOE a determinades millores, però ho hem acabat aconseguint"
La diputada ha fet referència les novetats d'aquesta setmana pel que fa a la política estatal: els acords entre les formacions del govern espanyol s'han pogut tirar endavant l'avantprojecte de Llei de l'avortament i l'anomenada Llei del "només sí és sí". "De vegades costa arrossegar al PSOE a fer determinades millores, però al final ho hem aconseguit", ha recordat Albiach.

També ha parlat sobre el retorn del Rei emèrit, que ha criticat durament: "És una autèntica vergonya que un senyor que és un defraudador confés (...) vingui a passejar-se com si fos un jubilat més, amb un jet privat i a participar d'una regata", i ha celebrat que, com a mínim, cada cop hi hagi més veus que exigeixin explicacions per part de Joan Carles I. La coordinadora dels comuns ha recordat que, tot i que el problema no és amb el Rei emèrit en sí, sinó amb la corrupció i el sistema monàrquic, "no es pot confondre inviolabilitat amb impunitat, que és el que ha estat passant en aquest país en els últims anys".

Finalment, respecte al Catalangate, Jéssica Albiach ha reiterat que el seu grup parlamentari va donar suport a obrir una comissió d'investigació sobre el fet, que consideren "molt greu, se li faci a qui se li faci"; i per això creu que cal esclarir la qüestió i "que caigui qui hagi de caure".