Quina és la concentració de diòxid de nitrogen al voltant dels centres educatius de Rubí?

El Consistori impulsa una iniciativa de mesuraments per conscienciar els alumnes sobre la contaminació i els seus efectes sobre la salut

Alumnes col·locant un dels punts de mesurament
Alumnes col·locant un dels punts de mesurament | Localpres
Redacció
20 de maig del 2022
Actualitzat a les 16:50h
16 centres educatius de la ciutat han mesurat la concentració de diòxid de nitrogen (NO2) al municipi, en col·laboració amb l'Ajuntament de Rubí: les concentracions oscil·len entre 6.1 µg/m3 i 40.1 µg/m3, amb una mitjana de 19 µg/m3, el que suposa un bon índex de la qualitat de l’aire segons les concentracions d’aquest gas.

Aquests mesuraments s'han fet en el marc del projecte Mesura NO2, una iniciativa del Considtori que pretén millorar el coneixement dels alumnes sobre la seva exposició a aquest contaminant atmosfèric. Com ha explicat el regidor de Medi AmbientAndrés Medrano, la contaminació atmosfèrica és una de les principals preocupacions en l'àmbit global, "però és a escala local on es poden dur a terme accions concretes per anar-la reduint". 

La metodologia utilitzada per a aquests estudis és la captació passiva mitjançant tubs de difusió que absorbeixen el diòxid de nitrogen de l’aire mitjançant una membrana impregnada de trietanolamina (TEA). Els captadors els han col·locat els mateixos alumnes principalment en elements del mobiliari urbà, com fanals de l’enllumenat públic; i també 3 punts de mesura als mateixos centres: un al pati, un a l'entrada exterior i un a dins de l'aula. 

En total s’han analitzat 205 punts, distribuïts espacialment per diferents zones de la ciutat en un perímetre d’uns 500 metres aproximadament al voltant de cadascun dels 16 centres educatius participants. 

Un cop finalitzat el període de captació de tres setmanes, s’han retirat i s’ha determinat la concentració d’NO2 al laboratori. Dels 205 punts analitzats, s’han obtingut resultats validables d’un total de 180 punts. Només un dels punts mesurats presenta concentracions superiors als 40 µg/m3 (concretament, 40,1 µg/m3), que és el valor establert per la normativa com a valor límit anual. Les concentracions de NO2 a l’interior de les aules de tots els centres analitzats oscil·len entre 5.8 µg/m3 i 20.4 µg/m3, amb una mitjana d’11.9 µg/m3.

Els punts que registren nivells més alts de NO2 són a causa de l'elevada quantitat de vehicles motoritzats que circulen per l'espai i a la poca dispersió dels contaminants a causa de l'orografia urbana. 

L'objectiu d'aquesta iniciativa és que els alumnes puguin aprendre conceptes bàsics sobre contaminació de l'aire i els seus efectes en la salut, poder decidir canvis en algunes conductes, com per exemple la mobilitat - deixar d'anar a l'escola amb cotxe i agafar l'autobús o la bicicleta, fer el recorregut per carrers menys contaminats - i proposar mesures a l'Ajuntament per tal de millorar la qualitat de l'aire al voltant del seu centre educatiu.