Rubí torna a celebrar la Festa dels Xatos per la segona Pasqua

La festa més important de la cultura popular i tradicional de Rubí torna a l'esplanada de l'ermita de Sant Muç

L'última Festa dels Xatos a Sant Muç va ser al 2019
L'última Festa dels Xatos a Sant Muç va ser al 2019 | Localpres
Redacció
30 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:01h
Rubí recuperarà, aquest dilluns 6 de juny - festiu per la segona Pasqua - la Festa dels Xatos i l'Aplec de Sant Muç, que se celebrarà al voltant de l'ermita de Sant Muç. Després de dos anys de pandèmia, la celebració recuperarà la seva programació habitual.

Els actes començaran a les 9h a la plaça del Doctor Guardiet, des d'on sortirà la cercavila amb els gegants de Rubí, els gegantons, els grallers i els tabalers. Cap a les 10h, els participants de la comitiva podran gaudir d'un petit refrigeri a Can Ramoneda abans de continuar el camí cap a l'ermita de Sant Muç, on se celebrarà la missa a les 10.30h. 

Sobre les 11.30h, hi haurà una ballada de gegants i gegantons, l'actuació dels Castellers de Rubí i el ball dels Xatos, creat pel coreògraf Albert Sans amb música de Josep Serra i arranjaments de Pere Burés. El punt final el posarà una audició de sardanes a càrrec de la cobla Jovenívola de Sabadell. Enguany no hi haurà la tradicional paella. 

Rubí va recuperar la Festa dels Xatos el 1986, coincidint amb la commemoració del mil·lenari de la ciutat. La celebració té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien en romiatge des de Barcelona, cada Pasqua Granada, armades amb culleres, forquilles i ganivets de fusta gegants per retre homenatge a Sant Muç.

Des de la seva represa, la festa s’ha consolidat com una de les cites més importants de la cultura popular i tradicional a la ciutat, prèvia al gran moment de la Festa Major. Es tracta d’una de les dues festes locals de Rubí, tot i que aquest any el 6 de juny serà festiu a tot Catalunya.