Rubí col·labora en un projecte de promoció dels drets sexuals i reproductius de dones a la República Dominicana

Promotores de salut donen suport i acompanyament a més de 4.500 famílies per intentar reduir el nombre d'embarassos adolescents

4.500 ffamílies de deu comunitats s'han beneficiat d'aquest projecte
4.500 ffamílies de deu comunitats s'han beneficiat d'aquest projecte | Cedida/Farmamundi
Redacció
30 de maig del 2022
L'Ajuntament de Rubí ha col·laborat en un projecte per donar a conèixer els drets sexuals i reproductius a la Rep´ública Dominicana, un dels països de Centreamèrica i el Carib amb més incidència d'embarassos adolescents: més del 20% de les dones joves d'entre 15 i 19 anys es queden embarassades, una situació que constitueix una greu violació dels seus drets sexuals i reproductius. A més, moltes es veuen obligades a deixar la seva educació, cosa que encara les torna més vulnerables a partir relacions desiguals de poder i agressions.

Per això, una aliança entre Farmamundi i el Col·lectiu de Salut Popular de la República Dominicana (COSALUP), que ha comptat amb el suport de l'Ajuntament, ha impulsat el projecte Millora de les capacitats de les poblacions vulnerables a tres municipis de la província de Santo Domingo, amb enfocament de protecció enfront de la violència de gènere agreujada per la situació de la Covid-19, que s'ha dut a terme a deu comunitats dels municipis de Santo Domingo Est, Oest i Nord. 

L'objectiu, doncs, és millorar l'exercici dels drets sexuals i reproductius de les joves i adolescents, i contribuir a reduir embarassos en adolescents, prevenir la violència sexual i intrafamiliar; tot plegat a través de l'apoderament de la joventut amb un enfocament de gènere i transversal. 

Més de 4.500 famílies han rebut formació i suport en el marc d'aquest projecte, i unes 35.993 se n'han beneficiat de manera indirecta. Això ha estat possible gràcies a 60 promotores de salut, que eren de les mateixes comunitats on treballaven i per això coneixien la situació de les joves i les adolescents; 20 líders comunitàries, personal d'institucions estatals de salut i ONGD. "Hem acompanyat a joves per formar-les i empoderar-les sobre temes com la negociació per a l'ús del condó amb les seves parelles, coneixements sobre prevenció d'embarassos i cuidar la seva salut i sobre la salut sexual i reproductiva", explica una de les promotores, Santa Ilaria Martínez, de la comunitat de Matamamón.

Una de les estratègies ha consistit en enfortir els dos centres d'atenció primària de l'àrea d'intervenció del projecte per tal d'incloure-hi l'oferta de serveis de salut sexual a adolescents amb un enfocament de drets, i no d'estigmatització; i que es faciliti l'accés a anticonceptius. També han captat actors comunitaris sobre salut sexual, però on han posat més èmfasi és en la violència de gènere i sexual per poder detectar els casos i atendre'ls en comunitat, amb un enfocament en salut mental.

A més, s'han establert boticas o farmàcies comunitàries per tal de facilitar medicines de primera necessitat i anticonceptius a baix cost. “Amb el suport de Farmamundi, hem pogut arribar més a les nostres adolescents, les quals es van sentir acompanyades i secundades i van aprendre que amb nosaltres tenen una mà amiga”, diu Ana Torres, ginecòloga obstetra de COSALUP.

Durant el projecte s'han dut a terme xerrades en centres escolars, comunitaris, capacitacions amb actors i personal d'institucions, campanyes de mitjans locals, adquisició d'equips mèdics i medicaments per a reforçar els centres d'atenció, establiment de consultes ginecològiques per a dones de 15 a 24 anys que ho requerissin; però també a través d'un mapatge municipal de serveis d'atenció i la conformació d'una Mesa Municipal de Salut Sexual i Reproductiva per a continuar abordant la problemàtica d'una manera integral i amb la intenció de reduir-la en el llarg termini.