Quins són els efectes del tabac sobre la salut i el medi ambient?

L'Ajuntament organitza diverses activitats per conscienciar la ciutadania dels efectes nocius de fumar

Imatge d'un programa de deshabituació del tabac
Imatge d'un programa de deshabituació del tabac | CSJ
Redacció
31 de maig del 2022
L'Ajuntament de Rubí s'ha adherit un any més al Dia Mundial sense Tabac, que es commemora cada 31 de maig, amb diverses activitats per conscienciar la ciutadania sobre els efectes nocius de fumar, i informar dels recursos que hi ha al seu abast per abandonar aquest hàbit. Les propostes comptaran amb la col·laboració dels CAP Mútua Rubí i Anton de Borja.

De 10h a 14h, s'instal·larà un punt d'informació a la plaça del Doctor Pearson, on personal d'infermeria dels dos centres mèdics sensibilitzarà sobre els recursos per deixar de fumar que hi ha al territori i mesurarà els nivells de monòxid de carboni de les persones interessades, per demostrar l'efecte que té el tabac en el seu cos. 

Per altra banda, el programa Rubí al dia de Ràdio Rubí comptarà, a partir de les 10h, amb la presència d'Irina FernándezAmparo Montoro i Joan Castelló, professionals del CAP Anton de Borja, que parlaran sobre les unitats de deshabituació tabàquica del seu centre. 

El tabac, però, no només és nociu per a la salut de les persones, sinó que també té un impacte molt negatiu en el medi ambient. De fet, el lema de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per aquest Dia Mundial sense Tabac és El tabac: una amenaça per al nostre medi ambient.

Per una banda, l'emissió anual de gasos d'efecte hivernacle que emet el tabac és de 84 megatones de diòxid de carboni. Per l'altra, el cultiu de tabac - prop de 3,5 milions d'hectàrees de terra - contribueix a la desforestació, especialment en el món en desenvolupament, cosa que provoca la degradació del sòl i els "rendiments deficients"; és a dir, la capacitat deficient de la terra per suportar el creixement de qualsevol altre cultiu o vegetació.