Rubí prohibeix el pas de camions per l'avinguda de l'Estatut

Ana María Martínez: "Estem en el camí de convertir-la en una via pacificada on es podrà caminar, passejar i anar en bicicleta"

L’avinguda de l’Estatut actualment és una carretera per on hi circula un gran nombre de vehicles
L’avinguda de l’Estatut actualment és una carretera per on hi circula un gran nombre de vehicles | Ajuntament de Rubí
07 de juny del 2022
Actualitzat a les 10:11h
Els vehicles de més de 3.500 quilos - exceptuant autocars, autobusos i vehicles de serveis - ja no poden circular per l'avinguda de l'Estatut. Així ho estableix un decret d'alcaldia que Ana María Martínez va signar el passat dijous, i que representa un pas més per convertir la carretera en un carrer integrat al casc urbà. L’Ajuntament ha instal·lat dos senyals de prohibició de pas de camions a banda i banda de la via, que també indiquen les rutes alternatives, com són l’AP-7 i la C-16.

"L'avinguda de l'Estatut ha suposat una cicatriu, una fractura, que ha dividit la ciutat en dos", ha comentat l'alcaldessa, que ha defensat que "estem en el camí de convertir-la en una via pacificada on es podrà caminar, passejar i anar en bicicleta". El Consistori farà les modificacions oportunes i millores perquè això sigui possible, i convertir definitivament l'avinguda en "un carrer que abandoni el pas continu de vehicles pesants, per passar a tenir una circulació més tranquil·la i amb menys gasos contaminants", ha afegit.

El primer pas d'aquest projecte estratègic va ser el canvi de titularitat de la via, que des de maig de 2019 és municipal. Es tracta d'una reivindicació històrica dels veïns que viuen a banda i banda de la via.

A més, el maig de 2021 es va limitar la velocitat a 30 km/h, tot i que les condicions de la via permetien establir-la en 50 km/h. Com ha explicat l'alcaldessa, aviat es faran campanyes de radar en aquesta i altres zones per controlar que es respecta el límit de velocitat, i sense voluntat recaptatòria.

Per altra banda, el Consistori ha encarregat la redacció de la primera fase del projecte d’obra, en el tram comprès  entre la plaça de l’Agricultura i el carrer Galícia, la façana del Parc de Ca n'Oriol, que suposarà una pacificació de la via i la incorporació d'un carril bici

L’avinguda de l’Estatut es va inaugurar l'any 1974 amb la voluntat de descarregar de trànsit el centre de la ciutat, com una variant de la carretera BP-1503 (de Gràcia a Manresa) que connectava Rubí amb Sant Cugat i Terrassa. Al llarg de les dècades posteriors, Rubí va anar creixent i es van anar desenvolupant sectors residencials i industrials situats al costat est d’aquesta carretera, fins arribar a assolir la configuració actual del municipi. Actualment, la BP-1503 ha quedat integrada dins de la ciutat i constitueix l’avinguda de l'Estatut.