«Parem el projecte de llei pel foment dels plans de pensions privades d'empresa»

Carta a l'opinió pública del Moviment per unes Pensions Dignes de Rubí

Una manifestació dels pensionistes de Rubí
Una manifestació dels pensionistes de Rubí | Marta Casas
Moviment per unes Pensions Públiques Dignes
13 de juny del 2022
Actualitzat a les 20:25h
En aquests moments hi ha dos temes que estan sobre la taula dels pensionistes actuals i dels futurs pensionistes, temes que de tirar-se endavant significaran un greu retrocés en la lluita per unes pensions públiques dignes. Un primer tema i potser el de més ràpida implantació serà la posada en marxa dels plans de pensions d'empresa que vol impulsar el govern, mitjançant un procediment d'urgència la Ley de regulación para el impulso de los Planes de Pensiones de Empleo, que modifica el Real Decreto Legislativo 1/2002 de 29 de noviembre. El segon tema és el càlcul dels anys de cotització a la seguretat social de 25 a 35 anys, que pot significar una pèrdua del 8% per als futurs pensionistes, qüestió que abordarem en un altre article.

Totes dues propostes són un compromís del Govern espanyol amb la Unió Europea (UE) del juny passat i que s'han d'aprovar legislativament abans del 30 de juny, i la seva aplicació s'ha convertit en una qüestió bàsica per tenir accés als fons d'ajudes Next Generation. Tots aquests programes lliurats a la UE el juny del 2021 han anat caient amb comptagotes en els últims mesos i han estat relativament amagats a la ciutadania en general i als afectats en particular.

Per això avui volem presentar a l'opinió pública aquesta carta signada per treballadors encara avui en actiu i jubilats així com membres de diferents opcions sindicals per mostrar el desacord en aquesta mesura del Pla de Pensions d'Empresa impulsades per part del govern espanyol, PSOE, però també amb el suport dels partits de la dreta com PP, Vox i Cs i altres com PDCAT i Junts. Per contra UP, ERC, Bildu, CUP, BNG Compromís i Mas País han anat defensant esmenes al projecte de llei en la línia que defensem els pensionistes.

I per què diem no a aquesta proposta?

- Perquè és un projecte que empobreix les pensions públiques i obre la porta a la privatització i debilita el sistema públic de pensions de repartiment i de solidaritat Inter generacional i interterritorial, sistema que garanteix unes prestacions mínimes per a totes les persones treballadores i suposa un element d'equilibri de les desigualtats social pels anys de la jubilació, en resum la seva implantació provocarà una retallada tant en els ingressos de la seguretat social, com en els ingressos de l'Estat.

- Perquè és una mesura que s'imposa a través de la negociació col·lectiva sectorial i la seva gestió econòmica es lliura a les entitats bancàries, financeres, asseguradores privades, sense l'aval ni el control de l'administració de l'Estat, i els mateixos "agents socials" que firmaran els convenis col·lectius formaran part de la comissió de control, una nova burocràcia.

- Perquè es lliuren les aportacions econòmiques a un sistema privat de capitalització que cobrirà només a les persones que en la seva vida laboral han pogut fer aportacions i deixarà fora a àmplies capes de població més desafavorida amb llocs de treball amb més precarietat o empobrits, les dones especialment, novament i hi haurà una transferència de renda des de les persones de menys renda cap a les de major renda.

- Perquè els plans privats d'empresa no han funcionat, tot demostrant una gran incertesa i un minso rendiment per estar sotmesos als vaivens dels mercats financers, a les inversions en productes d'alt risc com els derivats i a l’usura de les comissions de les entitats gestores, banc, companyies d'assegurances, etc. un exemple d'això és el fracàs en països com Xile, Gran Bretanya, Alemanya.

En definitiva, el que està demostrat és que l'actual sistema de pensions de repartiment, el que els treballadors i les empreses cotitzen és absolutament sostenible i eficaç sempre que no es carregui sobre ell amb despeses impròpies, despeses per les quals els treballadors no han cotitzat.
 
I en contrapartida, els plans de pensió privats o d'empresa no garanteixen la recuperació de la inversió i encara menys la seva rendibilitat, i suposarà l'inici de la privatització del sistema públic de pensions, beneficiant únicament les grans entitats financeres privades que veuran incrementar el negoci en milers de milions d'euros.

Considerem que els recursos públics que es volen destinar a impulsar aquests fons de pensions d'empresa, estarien millor empleats a reforçar el sistema públic de repartiment com l'actual i aconseguint resultats molt més justos per a tots els treballadors. Augmentar els ingressos del sistema públic ha de ser l'objectiu prioritari de l'administració pública enfront de l'interès privat.

Per tot això ens dirigim a l'opinió pública, a les persones jubilades, a les persones que encara no estan jubilades, per alertar que aquestes mesures van en contra dels interessos de la classe treballadora i del conjunt de la ciutadania i que per mitjà d'aquest comunicat fem una crida a mobilitzar-nos per parar aquesta proposta i per reclamar tal com diu l'Art. 50 de la Constitució Espanyola,  el dret a unes pensions públiques dignes.

GOVERNI QUI GOVERNI, LES PENSIONS PÚBLIQUES ES DEFENSEN!
 

   Carta a l'opinió pública del Moviment per unes Pensions Públiques Dignes de Rubí by Naciodigital on Scribd