La Comissió de Salut del Parlament tomba el canvi de gestió del CUAP de Rubí

PSC i els Comuns retreuen a ERC el canvi de sentit del vot des del ple municipal (a favor) al Parlament (en contra)

La Comissió de Salut es va reunir el passat 2 de juny
La Comissió de Salut es va reunir el passat 2 de juny | Canal Parlament
09 de juny del 2022
Actualitzat a les 12:47h
La Comissió de Salut del Parlament de Catalunya va tombar la proposta de resolució que sol·licitava que el CUAP de Rubí, gestionat per MútuaTerrassa, passés a integrar-se al sistema públic a través de l'Institut Català de la Salut. El text, presentat per En Comú Podem - de fet, a instàncies de la plataforma Rubí Sanitat i el Moviment per unes Pensions Dignes, autors de la moció amb la mateixa demanda i que va ser aprovada al ple del mes de maig de 2021 - només va obtenir el suport de la CUP i Ciutadans, ja que ERC, Junts i Vox hi van votar en contra; i el PSC es va abstenir.

El diputat del grup proposant, David Cid, ha defensat el text de la moció, que incloïa dos acords: fer públic el projecte del CUAP i donar suport a la demanda del ple municipal, aprovada per tots els grups polítics excepte el PSC, que es va abstenir. Cid va recordar que amb l'obertura del CUAP al març de 2022 s'han perdut algunes especialitats, com traumatologia, i no es resol la demanda històrica de comptar amb urgències pediàtriques

Irene Negre, per part de Junts, va argumentar que el seu vot en contra es basava en la defensa del seu grup de la col·laboració público-privada, i va assegurar que el ple municipal demanava que el CUAP fos "100% públic, i 100% públic ho és: tant la Fundació MútuaTerrassa com l'ICS són proveïdors del sistema de salut públic", independentment de la fórmula que es faci servir per a la gestió.

Per la seva banda, Juli Fernández, d'ERC, va explicar que el seu grup havia analitzat la viabilitat de poder donar compliment a l'acord del ple municipal de Rubí, "que molts grups parlamentaris podem compartir", i que s'havien trobat amb la dificultat de "com estan concedides les provisions d'atenció continuada"; és a dir, que en el cas del CUAP es tracta d'una extensió del servei, i no de la creació d'una nova unitat, amb la qual cosa és difícil fer un canvi de proveïdor. Segons Fernández, la introducció de l'ICS com a gestor en una zona on tots els centres són de MútuaTerrassa i el CST exigeix una "reforma ben planificada". Així, ERC va votar en contra d'aquesta proposta de resolució a la Comissió de Salut, un sentit de vot contrari al del seu grup municipal al ple.

Aquest canvi de vot va ser un dels retrets que va llançar Eva Candela (PSC) al diputat d'ERC, al qual va etzibar que "donar suport a certes mocions que porten certs col·lectius és molt fàcil, posar-se a la corrent i donar-hi suport, però s'ha de rumiar on és cadascú". La diputada socialista va mantenir l'abstenció del PSC i, tot i reconèixer que MútuaTerrassa és un proveïdor del qual "en tenim moltes queixes", va defensar que el que havia de fer el CatSalut era "fiscalitzar-lo" millor.

María García, de Vox, també va defensar la col·laboració público-privada per argumentar el seu vot en contra de la proposta, així com que els ciutadans "puguin escollir entre públic o privat". A més, va justificar la mala gestió de MútuaTerrassa per problemes de "col·lapse" en els últims anys.
 

El CUAP es va inaugurar al març del 2022 Foto: Salut


La CUP sí que va donar suport a la proposta. Laia Estrada va demanar a Junts que "no enganyin a la gent" dient que el CUAP és 100% públic, ja que la sanitat pública ho ha de ser en "titularitat, gestió i aprovisionament". A més, va lamentar que es continués amb el model actual ja que els prestadors que gestionen els centres sanitaris no ho fan amb voluntat altruista, sinó per treure "el màxim benefici possible", cosa que té repercussions en les condicions laborals dels treballadors, per una banda; o en la qualitat assistencial, per l'altra. Estrada també va criticar que "no s'escoltés la demanda" d'una població concreta que "ja ha comprovat que la gestió dels seus centres de salut és nefasta", i va demanar que es fessin públics els comptes de tots els prestadors de serveis sanitaris, perquè hi ha una opacitat "vergonyosa".

Finalment, Anna Grau, per part de Ciutadans, va defensar el vot a favor de la proposta "per respecte al ple municipal de Rubí", i també es va mostrar a favor de canviar la gestió del CUAP perquè, en aquest cas concret, MútuaTerrassa és una entitat "molt contestada".

A l'hora de pronunciar-se sobre les esmenes presentades, David Cid va tornar a agafar la paraula per demanar que "no es confongui un servei públic amb una gestió pública", i marcar diferències amb la resta dels grups: "Junts creu que amb la sanitat pública es pot fer negoci, nosaltres entenem que no". Finalment, va demanar que preguntin als ciutadans de Rubí i de Terrassa què en pensen de la gestió d'aquest operador: "Ja els asseguro que no estan gaire contents", va concloure.

En Comú Podem Rubí demana explicacions a ERC
Els regidors Ànnia García i Andrés Medrano van estar presents a la sessió de la Comissió de Salut, convidats per En Comú Podem, i van lamentar el vot en contra d'ERC en seu parlamentària. 

"Entenem que això requereix una explicació per part d'aquesta formació, per tal que la ciutadania de Rubí pugui saber quin és el seu plantejament". De fet, creuen que el seu posicionament al ple va ser una "acció buida", ja que allà on es prenen les decisions sobre l'atenció sanitària, al Parlament, voten de manera diferent.

En Comú Podem Rubí insisteix que el CUAP "no està dotat correctament", perquè no és un canvi substantiu amb relació al Centre d'Atenció Continuada i, de fet, en certs aspectes és "un pas enrere".
 

Protesta de Rubí Sanitat a la porta de l'Ajuntament Foto: Cedida/MPPD


Rubí per la Sanitat i els pensionistes esperen resposta del conseller Argimon
Rubí Sanitat i el Moviment per unes Pensions Dignes van fer una valoració d'aquest debat sobre la proposta de resolució al Parlament. Per una banda, van assenyalar la "incoherència" d'ERC, però per l'altra van lamentar que ningú els informés ni els convidés a presenciar el debat en seu parlamentària, tenint en compte que la proposta era conjunta entre els dos moviments.

A més, van explicar que un dels punts d'acord de la moció al ple era que es fes arribar la petició per carta al conseller de SalutJosep Maria Argimon, però que continuen esperant una resposta, i més tenint en compte que va venir a la ciutat a la inauguració del CUAP.