Divisió total entre el govern i l'oposició sobre l'estat de la ciutat

El ple municipal s'ha reunit en sessió extraordinària aquest dissabte, on tots els portaveus han fet balanç dels tres anys de mandat

El ple de debat sobre l'estat de la ciutat s'ha celebrat aquest dissabte
El ple de debat sobre l'estat de la ciutat s'ha celebrat aquest dissabte | Localpres
Redacció
13 de juny del 2022
Actualitzat a les 12:22h
El ple municipal de Rubí s'ha reunit aquest dissabte en una sessió extraordinària que es convoca de manera anual per fer un debat sobre l'estat de la ciutat. Com ja va passar l'any passat, però, aquest debat no ha estat possible pel format del ple, en què només hi ha hagut una intervenció per part de l'alcaldessa, Ana María Martínez, en nom del govern; i una intervenció per part dels portaveus dels grups municipals, sense cap rèplica. 

Precisament per aquest desacord amb el format, que "impossibilita un debat real", l'Alternativa d'Unitat Popular no ha participat del ple enguany.

L'alcaldessa ha fet un repàs a l'acció de govern de l'últim any, i considera que "hem fet els deures". N'ha destacat algunes iniciatives relacionades amb el medi ambient i la sostenibilitat, com l'ampliació de l'illa de vianants; el treball en l'àmbit social que posa "les persones al centre", fent especial èmfasi en les dones; el manteniment de l'espai públic i la seva revitalització amb el projecte COLOR i, en definitiva, ha assegurat que ens trobem una ciutat que camina cap a un model més "amable, igualitari i sostenible". També s'ha referit al tema de la seguretat, que ha tornat a ser protagonista del ple, i a més de reivindicar el model d'intervenció sòciocomunitària de Rubí ha tornat a reclamar més efectius dels Mossos d'Esquadra. Per últim, ha recordat que hi ha projectes que s'estan tirant endavant i que s'aniran convertint en realitat en els pròxims mesos, com el projecte del nou estadi del 25 de setembre o el Casino.

El portaveu de Veïns per Rubí ha basat la seva intervenció en les crítiques a la "falta de planificació i mala gestió" del Consistori, amb exemples com la lentitud en la redacció del nou POUM; els canvis que s'han produït en els diversos plans d'inversió, la mala qualitat del manteniment de l'espai urbà o la pèrdua d'arbrat, la reposició del qual troba que és "totalment insuficient". García també ha criticat les polítiques d'habitatge, que no són prou ambicioses a parer seu, i ha parlat de mancances en les problemàtiques històriques, com els abocadors - fent referència a les possibles irregularitats a Can Canyadell denunciades per ERC fa dues setmanes - o el soterrament de les línies d'alta tensió. El portaveu dels independents també ha demanat més recursos per a la Policia Local per fer front a la inseguretat.

La intervenció més crítica amb la gestió del govern ha vingut de part de Roberto Martín, de Ciutadans, que ha lamentat que en aquests tres anys la ciutat "no només no ha millorat, com el bon vi; sinó que ni tan sols podem dir que estem igual: la realitat és que estem força pitjor". En aquest sentit, s'ha preguntat on van a parar els impostos de la ciutadania, que veu com als diversos barris i urbanitzacions els envaeixen els rosegadors i les males herbes, i ha assegurat que "no hi ha ni un sol carrer que no sigui un perill per a la ciutadania", fent referència al mal estat i la inaccessibilitat. Pel que fa a la seguretat, Martín també ha destacat l'augment de la criminalitat en el primer trimestre de l'any 2022 i ha enfocat el problema en "baralles, borratxeres i ocupacions il·legals protagonitzades per tota mena de delinqüents i caraduras". El portaveu de Cs també ha criticat que es fes un acte "electoral" al Celler, vestint-lo d'acte institucional; i que el govern al complet permetés un "bany mediàtic" al diputat socialista Salvador Illa el mateix divendres.

Finalment, Xavier Corbera, per part d'ERC, que també s'ha referit a l'acte de balanç del mandat, que considera que l'alcaldessa va aprofitar "en benefici propi", i ha fet un balanç molt pobre dels set anys de mandat d'Ana María Martínez, contradient el discurs inicial de la primera edil: "Això és vendre fum". Així, Corbera creu que no s'ha concretat cap transformació important a la ciutat, i això es deu a una falta de visió estratègica i de model, cosa que ho demostraria el fet que alguns equipaments en desús encara ho estiguin mentre s'inverteixen milions en altres espais que, de fet, encara no s'han habilitat per a l'ús de la ciutadania, com la Supersond o l'antiga oficina de La Caixa que ha d'acollir el FabLab. Així, el portaveu republicà ha tornat a reivindicar la necessitat d'un "canvi" urgent a la ciutat.

Acabat el torn dels grups de l'oposició, Andrés Medrano, portaveu d'En Comú Podem, ha fet una intervenció molt més conciliadora, tot i que ha criticat el "frontisme" i la "irresponsabilitat" dels discursos que dibuixen un Rubí "post apocalíptic", referint-se als discursos dels seus predecessors. El portaveu dels comuns ha reconegut que "queda molt per fer" en polítiques d'habitatge, però ha recordat que s'han fet coses i que, per primer cop després de deu anys, s'han aconseguit incorporar nous immobles al parc públic. També ha destacat els projectes d'eficiència energètica, parlant de la "revolució solar" que han suposat algunes iniciatives que ha tirat endavant el servei Rubí Brilla o l'ordenança de promoció de les energies renovables. Finalment, Medrano ha demanat "unitat" a tots els partits amb representació municipal perquè Rubí pugui reclamar amb força tres projectes crucials per a la ciutat: l'Hospital de referència, la segona estació de Ferrocarrils i evitar l'obertura de la nova extractiva a Can Riquer. El regidor de Medi Ambient també ha recordat que l'Ajuntament ha interposat la sanció més gran que mai s'ha posat per abocaments il·legals a La Nou.

Moisés Rodríguez, per part del PSC, va espolsar-se les crítiques de l'oposició assegurant que "la maquinària ha continuat funcionant", fent referència al procés d'estabilització de la plantilla municipal, i ha lloat la feina del govern municipal