Fins a set projectes d'obra pública municipal, afectats per l'encariment de les matèries primeres

L'Ajuntament "busca fórmules" per donar-hi sortida, però admet que si la situació no varia, hi podria haver més afectacions

El projecte del nou estadi del 25 de setembre és un dels afectats
El projecte del nou estadi del 25 de setembre és un dels afectats | Marta Casas
Redacció
13 de juny del 2022
L'encariment de les matèries primeres i els materials de construcció està suposant un autèntic maldecap per a les empreses i les administracions, i Rubí no n'és una excepció. En un comunicat emès per l'Ajuntament divendres passat, el Consistori explica que algunes empreses "abandonen projectes que ja havien començat" o bé "alteren els calendaris d'execució previstos", i també està provocant "el desistiment d'empreses adjudicatàries" davant la impossibilitat de tirar endavant projectes "amb garanties i solvència". Segons fonts del Gobierto Contratación del govern espanyol, una de cada deu adjudicacions d'obres resoltes en el primer trimestre han quedat desertes, el triple que l'any anterior.

Els preus de les matèries han augmentat de manera desorbitada i constant des del mes de març, quan es va produir una inflació del 9,8% interanual. A tall d'exemple, segons dades del FIVE, el coure es pagava a 106 euros l'any 2020 i ara ja es paga a 150 (un augment del 41%), l'alumini ha passat dels 102 als 162 (58%) o el ciment, de 101 a 114 (12%).

El govern municipal de Rubí assegura que ja treballa sobre aquest escenari i està estudiant cas per cas, per veure si les obres es poden reprogramar, canviar el tractament actual o bé fer una revisió excepcional de preus.

En concret, l'augment de preus i totes les seves conseqüències afecten fins a set obres públiques. És el cas, per exemple, del nou estadi del CF Juventud 25 de septiembre, que ha vist com fins a tres empreses adjudicatàries desistien de les obres. També és el cas de l'ampliació del Centre d'Educació Especial de Ca n'Oriol, en què l'única empresa adjudicatària ha decidit renunciar.

Per altra banda, hi han cinc obres que o bé han quedat desertes - és el cas de la rehabilitació de la xemeneia de l'Escard´ívol - o bé no es trauran a licitació fins a actualitzar els preus: l'ampliació del pont de Cova Solera, les obres d'arranjament de la zona verda d'Els Nius, la pèrgola de la plaça Salvador Allende i les obres de la Sala d'Exposicions de l'Antiga Estació

L'Ajuntament també assumeix que, si la situació no varia, altres projectes es poden veure afectats en els pròxims mesos; fins i tot tem que puguin "condicionar" alguns projectes finançats amb els fons europeus Next Generation, ja que quan es van presentar es van contemplar els preus anteriors a la pujada. Tot i això, el Consistori assegura que està "buscant fórmules" per donar sortida a tots els projectes afectats.