El documental «Protestants: la història silenciada» arriba aquest dissabte a Rubí

Explica el paper clau de la ciutat en la història del protestantisme

L'Església Protestant de Rubí
L'Església Protestant de Rubí | Marta Casas
Redacció
19 de setembre del 2022
Actualitzat el 20 de setembre a les 14:56h
La Primera església protestant de Rubí acollirà aquest dissabte la presentació del documental Protestants, la història silenciada, produït per Clack a la mateixa església. L'acte serà a les 19h i comptarà amb la participació del teòleg i editor de l'editorial Clie, Eliseo Vila, l'historiador local Ramon Batalla Joan Vallès, membre de la comunitat de Rubí. 

El documental explica el paper clau de la ciutat de Rubí, el seu temple al carrer Colom i la seva escola al carrer Virgili - fundats el 1881 per Francisco Albricias - en la història del protestantisme, i la influència que va tenir el pastor baptista Samuel Vila, rubinenc, en la decisió del president Harry S. Truman d'excloure Espanya del Pla Marshall per la seva "intolerància contra les minories religioses".

De fet, un dels fets que relata el documental és el repartiment d'uns pamflets que es titllava el col·lectiu Esforç Cristià, que s'havia de reunir al temple de Rubí, de ser "enemics de la unitat catòlica i nacional" d'Espanya, i que va acabar amb vuit detinguts que van intentar assaltar la casa del pastor, Josep Capó.

A més del temple i l'escola, Albricias també va fundar a Rubí un ateneu pels republicans, el Casino Rubinense - denominat Centre Democràtic Republicà a partir de 1902 -, una societat de socors mutu per als obrers, una de les primeres publicacions que es van editar al municipi (El Rubinense) i una lògia maçònica.