L'AUP proposa crear una xarxa de refugis climàtics per combatre la calor

La formació presenta una bateria de propostes al ple d'aquesta tarda

L'AUP, al Parc de la Serreta, un exemple de mala gestió del verd urbà
L'AUP, al Parc de la Serreta, un exemple de mala gestió del verd urbà | Marta Casas
21 de juny del 2022
Actualitzat a les 8:20h
L'Alternativa d'Unitat Popular presentarà, al ple d'aquesta tarda, una moció que demana crear una xarxa de refugis climàtics per combatre les condicions climàtiques extremes com l'onada de calor que hem patit aquesta última setmana

De fet, la portaveu del grup municipal, Betlem Cañizar, ha explicat que ja existeix una xarxa de refugis a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, de la qual Rubí no en forma part; però que hi ha municipis que, pel seu compte, ja han implementat aquesta proposta, com Vic, Mataró, Sant Andreu de la Barca o Molins de Rei. A la nostra ciutat, Veïns per Rubí va presentar una moció per millorar la planificació davant les onades de calor - però les mesures que es proposaven no s'han arribat a implementar del tot.

Dos anys després, i veient la "insuficiència" de la gestió davant les onades de calor, l'AUP demana "fer un pas endavant" i replicar el model d'altres municipis per crear aquesta xarxa de refugis climàtics, però no només això, sinó "preparar la ciutat a curt, mig i llarg termini per ser una comunitat resilient davant del canvi climàtic". 

Preparar Rubí, segons Cañizar, vol dir habilitar llocs per refugiar-se en aquestes èpoques tòrrides, siguin espais tancats o oberts: les places han de tenir una bona ombra, fonts, fins i tot petits aspersors per refrescar-se... en qualsevol desplaçament que es faci per la ciutat. A mitjà termini, l'AUP considera que és molt necessari generar ombres a diversos espais, mitjançant cobertes vegetals contínues, que es podrien col·locar sobre les pèrgoles de metall i fusta.

Per altra banda, la proposta inclou dissenyar les connexions entre barris o per dins del mateix barri per poder caminar per l'ombra, ja que actualment "pots arribar a passar cinc o deu minuts caminant sense trobar ni una sola ombra". 

L'Alternativa ha criticat la política de crear places dures, de formigó, que s'ha demostrat que fan elevar molt la temperatura dels carrers. Així, una altra solució a mitjà i llarg termini només pot ser revertir aquesta política.