Consells per una revetlla segura i inclusiva a Rubí

L'Ajuntament de Rubí ha fet un esforç informatiu per garantir que ningú se senti exclòs de la celebració

Imatge del raval de foc de Sant Joan 2019
Imatge del raval de foc de Sant Joan 2019 | Marta Casas
Marta Casas
22 de juny del 2022
Actualitzat a les 10:59h
La revetlla de Sant Joan recupera enguany la plena normalitat, després de dos anys marcats per la pandèmia, i l'Ajuntament de Rubí ha fet un esforç especial en garantir que ningú se senti exclòs d'aquesta celebració. Tot i que no és un dels municipis que han prohibit els petards per Sant Joan, les Agents pel Civisme i Protecció Civil estan duent a terme una campanya conjunta per promoure un ús responsable de la pirotècnia, així com el respecte a l'espai públic i el foment del bon veïnatge durant la nit de Sant Joan.

Consells de seguretat per manipular petards i focs artificials
Compra de petards. Els productes pirotècnics s'han de comprar sempre en establiments autoritzats. A més, cal seguir estrictament les instruccions de l'article, i sempre s'han de portar en una bossa, mai a la butxaca.

Zones amb vegetació. Mai s'han de llençar petards ni encendre focs prop de zones amb vegetació o on hi hagi material inflamable acumulat. 

Retirar material inflamable. Durant la nit de Sant Joan, es recomana enretirar dels balcons i terrasses tot aquell material que es pugui cremar fàcilment, com ara fustes, teixits, paper o cartró, així com els plàstics. També s'han de recollir els tendals i la roba estesa, i és millor tenir les finestres tancades i les persianes abaixades.

On es poden llençar petards? No s'han de col·locar dins de papereres, contenidors d'escombraries, bústies, obertures diverses a portals o aparadors... ni tampoc dins de totxanes o ampolles, ja que en explotar generen una metralla que pot fer molt mal. Tampoc no s'han de tirar contra les persones ni en llocs on hi hagi aglomeracions de persones, ni llençar-los als balcons o des de balcons, ni en espais tancats com locals, pisos o entrades d'edificis.

Qui pot manipular petards? En general, els menors de 12 anys no poden tirar petards, i els menors d'edat ho han de fer sota la supervisió d'un adult. Alguns elements pirotècnics es poden fer servir només a partir de determinada edat. 

Baix impacte sonor
El soroll dels petards pot causar greuges a diversos col·lectius, com persones que pateixen transtorn de l'espectre autista, malalties com l'Alzheimervertígens o altres malalties mentals; als nadons i als animals. Per pal·liar l'impacte sonor, el ple ordinari del 25 de juny de 2020 va aprovar una moció per a l'ús de pirotècnia de baix impacte sonor en les celebracions populars.

Així, es recomana a la població que utilitzi aquest tipus de material pirotècnic, que prioritzi la llum en comptes del so, i que en els casos dels petards sonors, siguin de baix impacte.

Consells per a les mascotes
Llocs segurs. Cal garantir que els animals tinguin accés a un lloc segur on poder-se refugiar i sentir-se tranquils. A més, tancar portes i finestres, abaixar les persianes i escoltar música o la televisió de fons, que minimitzi el soroll dels petards.

Passeig equilibrat (gossos). Es recomana que facin un passeig, idealment durant el matí, que combini joc, exercici físic, ensumar... això ajuda a fer que estiguin més relaxats. És important dur-los sempre lligats per evitar fugides si senten algun soroll.

Jugar (gats). En el cas dels gats, es pot intentar jugar amb ells abans de la nit de Sant Joan i durant el vespre, acompanyar-los amb calma.

Acompanyament. No s'ha de reforçar el comportament de por al soroll amb premis o carícies, però tampoc apartar l'animal del costat si busca l'amo com un refugi. Cal mantenir la calma i oferir-li acompanyament. En el cas que l'animal pateixi alguna fòbia, el procediment pot variar, i cal consultar-ho amb un etòleg.

Medicació. En cas que sigui necessària, cal visitar i consultar amb el veterinari.

Contacte amb un etòleg. En cas que l'animal ho passi molt malament, cal contactar amb un etòleg per començar un tractament de dessensibilització al soroll, perquè no percebin el soroll com una amenaça.