1 de 10
pressupostos participatius

Quines són les propostes de la ciutadania als Pressupostos Participatius 2023?

El procés participatiu ha recollit 138 propostes relacionades amb l'espai públic, els equipaments, la mobilitat i l'accessibilitat, el medi ambient i els serveis a la ciutadania

per Marta Casas, Rubí, Catalunya | 31 d'agost de 2022 a les 11:41 |
Aquest article es va publicar originalment el 31 d'agost de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els veïns de Rubí van presentar, durant el , 138 propostes als Pressupostos Participatius, 20 més que en l'edició anterior, i 990 adhesions a propostes presentades.

Totes aquestes idees s'han recollit a través de la plataforma Participa Rubí i els punts d'informació itinerant, així com els tallers participatius. També s'ha comptat amb l'opinió dels consells consultius locals.


La fase de validació tècnica de les propostes, que seran analitzades per una comissió que en determinarà la viabilitat econòmica i tècnica, i també unificarà els projectes que presentin similituds, s'allargarà durant tot el mes de setembre. D'aquest procés en sortiran les propostes finalistes, que si acaben essent més de 25 es prioritzaran en una nova fase al mes d'octubre. La votació de les finals serà al mes de novembre.

El gran gruix de les propostes tenen a veure amb l'espai públic i la mobilitat, tot i que també hi ha referències a qüestions que tenen a veure amb l'atenció a la ciutadania, els equipaments, temes relacionats amb el medi ambient, la neteja viària i la recollida de residus, i també tres propostes que afecten les entitats de la ciutat.


Espai públic


La qualitat de l'espai públic, amb la introducció de nous elements o condicionar els que ja existeixen, és una demanda recurrent de la ciutadania, que així ho ha reflectit als Pressupostos Participatius. Així, per exemple es demana posar - de fet, tornar a posar - bancs per seure a la plaça Manuel Miralles, davant de l'escola Pau Casals; instal·lar lavabos públicsfonts d'aigua que no només serveixin per beure sinó que recuperin l'esperit d'esdevenir elements de relació social, especialment entre la gent gran; o una aula a l'aire lliure a l'Arborètum.

Pel que fa als espais que es considera que s'han de millorar o arranjar, es demana anivellar el terra dels contenidors del carrer Uriarte, ja que no té la inclinació adequada perquè circuli quan plou i es forma un bassal; resoldre l'estancament i filtratge de l'aigua a l'avinguda de l'Electricitat, a l'alçada del carrer Orió; arreglar la plaça Pearson perquè quan plogui no baixi la sorra a l'avinguda de Barcelona, fomentar el civisme en l'àmbit de la neteja, amb accions de formació sobre com reciclar, mantenir els carrers nets i recollir les caques dels gossos; millorar la il·luminació del Bosc de Ca n'Oriol, i condicionar el circuit de la Cursa de la Dona, ja que es considera que no és adequat per l'alt volum de participació.
 

La I Cursa de la Dona va comptar amb 450 participants Foto: Marta Casas


En el mateix sentit, es proposa arreglar les voreres del Passeig de Les Torres i entre els números 106 i 112 i un sot que hi ha al carrer Girona; tancar el solar darrere de la plaça Pearson, un dels espais dels Buits Plens que és un focus d'insalubritat pels gossos i les persones que hi fan les seves necessitats; arreglar el paviment del carrer Montserrat amb Sant Jaume, millorar la il·luminació del Passeig del Bullidor i treure les soques dels arbres talats, un passeig amb ombra al carrer Marconi, arreglar el paviment del carrer Cervantes i soterrar la línia elèctrica de Can Vallhonrat.

Mobilitat i accessibilitat


Aquest apartat és el que més propostes ha recollit, amb molta diferència. Hi ha diverses propostes que tenen a veure amb la mobilitat a peu, però també amb relació a l'ús de vehicles de mobilitat personal o el transport públic, a més de les demandes relacionades amb el vehicle privat.

Pel que fa a la mobilitat a peu, hi ha diverses propostes relacionades amb l'accessibilitat i la millora de la seguretat i comfort: fer un pas de vianants a l'alçada del pont de l'autopista que duu al Centre Comercial de Sant Cugat, millorar la senyalització del pas de vianants del Passeig de les Torres amb el carrer Art, arranjar el paviment del carrer Sant Gaietà amb Sant Magí, que està molt deteriorat; ampliar l'illa de vianants a diversos carrers - Prim, el tram de l'avinguda Barcelona entre Prim i Josep Serra, Balmes, Cal Príncep, Pintor Murillo, Coello, Cervantes, Cal Gerrer... -, arranjament integral de la plaça Pearson per reparar el terra, els jardins, l'arbrat i el mateix Bòdum; posar unes escales mecàniques a la zona de la Serreta o al carrer Topazi, per salvar les dificultats de les connexions a peu, fer accessibles les voreres de l'avinguda de l'Estatut, pacificar l'avinguda Can Tapis, a Sant Muç; fer un pas de vianants davant del Garden Noguera, a la carretera de Molins de Rei a Terrassa; arreglar les voreres del carrer Sòria, un nou pont per a vianants sobre la Riera, al voltant del carrer Primer de Maig, un nou pont per a vianants sobre la Riera, al voltant del carrer Primer de Maig, i arreglar el pont de Can Jordi.

Amb relació als vehicles de mobilitat personal, com els patinets o les bicicletes, impulsar un servei de Bicing a Rubí, així com fer itineraris específics per a bicicletes i patinets arreu de la ciutat - una proposta, concretament, demana habilitar una zona de passeig per a vianants i bicicleta a la Riera -, fer una circumval·lació de carrils bici perquè esdevinguin un gran corredor aeròbic, fer una connexió entre Rubí i Sant Cugat a l'alçada de l'Hospital General i l'avinguda de l'Electricitat que permeti anar-hi a peu o amb bicicleta, i diverses propostes de carrils bici: a l'avinguda Castellbisbal, al voral de la carrtera de Molins entre Edison i l'avinguda Electricitat, el Camí Antic de Rubí o en connexió amb Sant Cugat, a més d'unir el centre i les urbanitzacions, i fer un aparcament tipus RubiCleta a la zona esportiva de Can Rosés.
 

Un servei de Bicing a Rubí? Foto: Adrià Costa


Pel que fa al transport públic, hi ha diverses propostes: millorar la sortida dels autocars a l'avinguda de l'Estatut amb Agricultura, eliminant les pilones i millorant la poda dels arbres de la zona; crear un bus que connecti els CAP de Rubí amb els Hospitals de Terrassa, instaurar una línia d'autocar des de Rubí fins a una platja propera i instaurar el servei de bus a demanda a Sant Muç i urbanitzacions.

Finalment, i amb relació al trànsit amb vehicle privat hi ha les propostes de pacificar i ordenar el trànsit a la rotonda que dona accés a la C16 i a Sant Quirze des del Cementiri de Rubí, condicionar l'aparcament del RubíForma perquè hi puguin aparcar durant tot el dia persones que agafen el tren per anar a treballar, més zones de càrrega i descàrrega, especialment a l'entorn de l'Ajuntament; pacificar l'entrada de Sant Muç, per on és habitual que circulin vehicles amb excés de velocitat; millorar la seguretat viària a l'encreuament entre els carrers de l'Or i Platí, al barri de Can Fatjó; posar aparcaments en línia al carrer Platí amb carrer Or, fer més espais d'aparcament al centre per poder accedir al comerç local del centre des de les urbanitzacions, condicionar l'espai del carrer Iriarte que actualment s'utilitza com a aparcament, un aparcament públic per cobrir la demanda dels veïns de la zona del carrer Eivissa - la proposta diu que es pot millorar el de la biblioteca o fer-ne un de nocturna la plaça Josep Tarradellas -, semàfors a la rotonda entre l'avinguda de Can Cabanyes i el passeig de Les Torres; reurbanitzar l'avinguda de l'Estatut - BP1503, instal·lar bandes reductores de velocitat a diversos punts com l'avinguda Astronomia amb Comas i Solà o a la rotonda de sortida d'auest mateix carrer, entre d'altres.

També hi ha una proposta relacionada amb l'accessibiltat als equipaments municipals: instal·lar un ascensor al teatre municipal La Sala; i una altra que demana reduir el pas de camions per la ciutat, creant un intercanviador amb ferrocarril per a les mercaderies.
 

El teatre municipal La Sala de Rubí Foto: Marta Casas


Ciutadania i civisme


Un altre aspecte que ha reunit força propostes és tot allò que té a veure amb la millora dels serveis a la ciutadania i el foment del civisme. Per exemple, es demana més suport a la ciutadania a l'hora de tramitar ajudes, materials de suport per a la feina de les agents cíviques com ara tríptics, fulletons, tauletes...; incorporar la informació de l'oferta formativa de FP a l'aplicació Rubí Ciutat, millorar la difusió dels tallers i activitats que ofereix l'Ajuntament, traduir tots els materials informatius a l'urdú, l'àrab, el xinès, el rus i el wòlof - actualment només estan disponibles en català, castellà, francès i anglès -, millorar l'accessibilitat a la web i els processos de registre, ajuts a persones amb discapacitat, dones o majors que tenen problemes familiars o pateixen maltractament; crear punts fixos d'informació sobre salut, i disposar de "cubs" permanents que facilitin la creació de campanyes - per exemple, quan hi ha onades de calor.

En una altra línia, hi ha propostes que demanen fer un Bosc de la Memòria de la deportació, un projecte que vol retre homenatge als 12 deportats de Rubí; fomentar més activitats per a la gent gran que no vulgui o pugui estar a una residència, fomentar la relació intercultural entre el veïnat de Rubí, construir més pisos adaptats a persones amb diversitat funcional, i organitzar activitats per a joves amb autisme.

Equipaments


Els equipaments de la ciutat també tenen protagonisme en les propostes que ha fet la ciutadania: en alguns casos, per fer-ne de nous i en d'altres, per millorar aspectes dels ja existents. 

Així, es demana anivellar el terra de la sala annexa del Celler, on ara es fan moltes activitats; ampliar l'espai del Casal de Gent Gran del carrer Magallanes, reparar i reacondicionar diversos aparells aeròbics a l'aire lliure que puguin ser utilitzats per persones de totes les edats, a més d'acompanyar-los de fonts i panells informatius a la zona, millorar la sala d'spinning del Club Natació Rubí, arreglar la pista esportiva, el parc infantil i el pipican de Can Vallhonrat; arreglar la pista esportiva de Ca n'Oriol, traslladar la ubicació del mercat ambulant, per exemple a la Rambla del Ferrocarril o a l'Escardívol, instal·lar fonts i posar ombres a l'espai d'esbarjo per a gossos del parc de Ca n'Oriol, cobrir les pistes poliesportives del carrer Mallorca i del Parc de la Pau i la Natura i també cobrir de manera parcial el Parc de Ca n'Oriol entre els carrers Sòria i Àvila, on toca molt el sol, i fa que estigui "infrautilitzat".
 

Les obres per millorar la il·luminació al Parc de la Pau i la Natura Foto: Ajuntament de Rubí


Els veïns i veïnes de Rubí també aporten idees per nous equipaments que consideren necessaris: equipaments per a joves als polígons propers a la ciutat, dues plataformes en punts estratègics de la Riera per fer un observatori de la fauna; dos nous parcs de salut a la zona de la Plana del Castell, augment d'infraestructures i circuits per fer exercici a l'aire lliure, així com posar ombres a les zones d'esport a l'aire lliure ja existents; crear espais frescos per quan hi ha onades de calor, una pista de pàdel als terrenys al costat de la piscina municipal de Can Rosés, crear arbrat i una zona de pícnic al costat dels horts de Cova Solera, una piscina pública - i en concret, una altra proposta especifica que sigui de 50m que pugui acollir totes les disciplines a Rubí - un nou parc infantil a la rotonda de la Braun, un nou pipican entre els carrers Miquel Segura i Francesc Albrícies, així com arreglar la petanca i els jocs infantils existents; habilitar locals públics per a l'ús d'oci i lleure d'infants i adolescents, una nova piscina pública, fer més escoles bressol per cobrir la demanda de places existent, fer una pista esportiva tancada a la plaça de la Constitució, un parc d'aigua per combatre les onades de calor, fer aules d'estudi a la biblioteca Mestre Martí Tauler, i lavabos públics a parcs infantils.

Medi ambient: verd urbà, neteja viària i residus


Amb relació a la cura del medi ambient i el verd urbà, la ciutadania proposa plantar arbrat a les vies i carrers principals de les urbanitzacionsrenaturalitzar els carrers i places del centre, plantant més arbres i més jardineres;  aprofitar l'aigua procedent de l'EDAR de Terrassa per al reg, arranjar i mantenir "dignament" les zones verdes amb més dotació de pressupost al servei de parcs i jardins, arreglar els esglaons de la zona verda entre els carrers Or, Diamant i Luxemburg; arreglar el camí de la zona verda entre els carrers Or i Maragda, equipar les pinces de la maquinària que fan servir per moure les jardineres del carrer Francesc Macià amb alguna mena de protecció per no fer-les malbé, recuperar el Torrent dels Alous i controlar que no s'hi facin abocaments, posar una cobertura vegetal a la façana lateral de l'església de Sant Pere, controlar la població de porcs senglars i fer campanyes de prevenció de la vespa asiàtica.

En matèria de residus i neteja viària, les diverses propostes són proporcionar la targeta de la deixalleria a cada habitatge, juntament amb la informació dels Punts Verds i els horaris de l'equipament, modificar l'horari de la recollida de residus per facilitar el descans dels veïns que tenen bateries de contenidors a prop, tornar a posar contenidors al carrer Santa Eulàlia, entre Orso i Cadmo.

Entitats


Hi ha tres demandes amb relació a enitats concretes: cedir un local a la Coral Unió Rubinenca perquè puguin fer els seus assajos, donar més suport i interlocució directa al comerç local i les seves associacions, i dotar de més recursos les entitats de cultura popular de Rubí.
 

La Unió Rubinenca canta les caramelles davant del monument a Anselm Clavé Foto: Marta Casas

 

Participació