S’obre la convocatòria per a l’elecció del Síndic Municipal de Greuges de Rubí

Les persones interessades i les entitats de Rubí disposen de 20 dies hàbils, fins al 10 d'agost, per a presentar candidatures

S'hi pot presentar qualsevol persona interessada, i les entitats del REC poden proposar candidats
S'hi pot presentar qualsevol persona interessada, i les entitats del REC poden proposar candidats | Ajuntament de Rubí
Redacció
14 de juliol del 2022
Actualitzat el 15 de juliol a les 15:21h
Des d'aquest dijous i fins al pròxim 10 d'agost, les persones o entitats del municipi podran presentar candidatures per cobrir la plaça de Síndic o Síndica Municipal de Greuges de Rubí. Aquestes instàncies es poden presentar de manera presencial o telemàtica a la seu electrònica municipal, acompanyades d'un projecte de Sindicatura de Greuges.

Aquest procés d'elecció per mitjà d'un concurs públic és una novetat que permet una major participació ciutadana per proposar i valorar les candidatures, tendint a la professionalització de la Sindicatura i garantint una dotació més gran de recursos per desenvolupar el càrrec. Les bases, doncs, estableixen la metodologia del procés de participació ciutadana que permeti que la ciutadania, les entitats i associacions de la ciutat puguin presentar candidatures per optar al càrrec, amb un lloc de treball de jornada a temps parcial i retribució corresponent a un lloc eventual, i recollir l’opinió de la ciutadania respecte d’aquestes candidatures a través de la recollida de suports.

El Síndic/a de Greuges de Rubí és la institució que, dins de l'àmbit local, té com a missió defensar els drets dels ciutadans en relació amb l'actuació de l'Ajuntament de Rubí i els organismes que en depenen. S'hi pot presentar qualsevol persona interessada, que haurà de presentar un document de motivació i la proposta de desenvolupament del càrrec, així com la seva vinculació a la ciutat; i les associacions o entitats inscrites al Registre d'Entitats Ciutadanes, excepte els partits polítics, poden proposar una persona candidata, sempre amb el seu consentiment.

En cas de ser rebuda més d’una candidatura que compleixi els requisits, aquestes se sotmetran a votació ciutadana a la plataforma de participació municipal. Després d'aquesta votació, els cinc finalistes defensaran el seu projecte de Sindicatura en una sessió de la Junta de Portaveus, que validarà els candidats i, finalment, l'elecció del nou Síndic o Síndica de Greuges es farà en una sessió plenària. El Síndic ha de ser escollit per una majoria de les tres cinquenes parts dels membres, és a dir de 15 regidors, en una primera votació. Si no s'assoleix la majoria, a la segona votació n'hi haurà prou amb la majoria absoluta del ple - 13 regidors.