droga

Rubí, la tercera ciutat vallesana amb més electricitat defraudada per cultius de marihuana

Les dades presentades per Endesa han posat de manifest que entre 2018 i 2021 s'ha duplicat el frau a Catalunya

per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 2 d'agost de 2022 a les 15:35 |
Un dels cultius de marihuana descoberts | Mossos d'Esquadra
Des de 2018 la droga més comuna comissada a Sabadell, segons la memòria anual que elabora la Policia Municipal, és la marihuana. Al voltant d'un 60% i per tal de cultivar-la, a gran escala, va lligat a l'ús fraudulent de la xarxa elèctrica i en aquest particular rànquing la ciutat està al més alt del podi.

Endesa va tancar 2021 amb 27 expedients oberts i 4,12 gigawatt-hora (GWh) recuperats -també coneguts quilowatts fantasma-. És la localitat del Vallès Occidental on més casos s'han detectat i més energia s'ha estafat, pràcticament el 20% de la comarca. Curiosament, a Ripollet, tot i tenir menys cultius identificats (8), s'ha rescatat 4,12 GWh. Així que, entre les dues poblacions, han gairebé monopolitzat els registres comarcals.


Aquesta situació es replica, amb lleus diferències, entre Terrassa i Rubí amb Polinyà. A les dues primeres grans ciutats s'han obert 15 expedients, amb 2,51 i 2,74 GWh defraudats, respectivament; mentre que a la petita vila vallesana hi ha hagut cinc incoacions i, tot i això, un cost de 2,44 GWh d'energia.
 

Un dels cultius en una nau industrial Foto: Policia espanyola


Precisament, a Polinyà s'ha donat el darrer cop policial contra el cultiu de marihuana a la comarca. La policia espanyola, en col·laboració amb el cos local, n'ha desmantellat un, amb més de 250 plantes a l'interior d'una nau industrial. També s'han detingut dues persones que estan acusades, a més de defraudació del fluid elèctric, de distribuir i vendre la droga.

El 15% dels expedients catalans al Vallès Occidental


Les dades presentades per la companyia han posat de manifest que entre 2018 i 2021 s'ha duplicat el frau a Catalunya. L'any passat es van iniciar 684 expedients, dels quals 103 es van ubicar al Vallès Occidental, cosa que suposa el 15% del total. Això representa uns 21,31 GWh d'energia recuperada i que equivaldria al consum de 6.088 llars en un any.

Tal com ha especificat l'empresa elèctrica el consum mitjà d'una plantació de marihuana pot arribar a l'equivalent de 80 habitatges o més, depenent de la seva dimensió. A més, ha apuntat el risc que implica la manipulació de la instal·lació, amb possibilitat de provocar un incendi.

 

Participació