10.201 alumnes de Rubí comencen el curs la setmana vinent

Les novetats d'enguany: reducció de ràtios, millores a centres educatius i més transport públic

L'INS La Serreta incorpora un cinquè grup a 1r d'ESO
L'INS La Serreta incorpora un cinquè grup a 1r d'ESO | Marta Casas
Redacció
01 de setembre del 2022
Actualitzat el 02 de setembre a les 8:48h
10.201 alumnes d'educació obligatòria començaran el curs escolar 2022-2023 la setmana que ve: 1.979 infants a Infantil i 4.574 a Primària, el dia 5, i 3.648 a Secundària. Les escoles bressol municipals, que també iniciaran el curs el dia 5, recuperen l'ocupació plena amb 126 places a la Lluna i 127 a cadascuna de les altres dues, la Bruna i Sol Solet.

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha revelat que un gran percentatge de les famílies de la ciutat hagin pogut inscriure els seus infants en els centres que havien demanat entre la primera i la tercera opció, "fruit del bon treball de planificació que s'està fent".

A Rubí s'aplica, a més, una de les mesures que inclou el Decret 11/2021, de 16 de febrer, de la programació de l'oferta educativa i del procediment d'admissió en els centres del Servei d'Educació de Catalunya: reduir les ràtios a 20 alumnes a Infantil 3 a l'escola pública - a la concertada, és de 22 -, i mantenir la de 30 alumnes a l'ESO. La gran demanda de places de 1r d'ESO ha fet que s'hagi obert un cinquè grup a l'INS La Serreta. 

Per altra banda, s'ha ampliat l'oferta de Programes de Formació i Inserció, amb una nova especialitat (Auxiliar de Muntatge i Manteniment d'Equips Informàtics) que ofereixen conjuntament el Rubí Forma i l'INS L'Estatut. Aquesta és, doncs, la cinquena modalitat d'FP que ofereix Rubí, un fet "molt important en la lluita contra l'abandonament escolar", ha remarcat Víctor García, regidor d'Educació. 

Els edils, però, han volgut posar sobre la taula la problemàtica existent al voltant de la Formació Professional, i és que "20.000 alumnes no sabran fins a final de setembre si tenen plaça a l'FP o si tenen la plaça que volen", ha lamentat García, que també ha remarcat que moltes de les places disponibles no són les que demanda l'alumnat i moltes són d'ensenyament a distància. El regidor ha afegit que "el que volem és que hi hagi una FP coherent amb el territori on s'implanta i el seu teixit econòmic, una inversió real en places, en perfil de places i en bons equipaments". García també ha subratllat el compromís de Rubí amb la FP dual, com ho demostren les contractacions d’alumnat d'aquests estudis a l’Ajuntament.

Alguns centres començaran el curs amb les escoles renovades. I és que l'Ajuntament ha destinat 390.000 euros del romanent de Tresoreria a una trentena d'actuacions de millora a quinze centres educatius de la ciutat. Són actuacions de manteniment, ja que són les competències municipals, i que han servit per "cobrir deficiències que hauria d'haver solucionat la Generalitat", ha lamentat l'alcaldessa, "apel·lant a les necessitats dels centres educatius". 

Finalment, les Associacions de Famílies d'Alumnes de les escoles han vist satisfeta una demanda reiterada: l'increment de freqüències del bus urbà de Rubí, que com va avançar RubiTV.cat és una realitat des del dia 1 d'agost i continuarà vigent durant tot el curs. Respecte a la mobilitat, l'Ajuntament també ha anunciat que bonificarà un 50% de la T-10 i la T-Estudiant del bus urbà fins al 31 de desembre.