Rubí convida els propietaris de pisos a «obrir la porta al lloguer»

L'Ajuntament engega una campanya per donar a conèixer els avantatges de formar part de la Borsa de Mediació, i promou altres mesures de mobilització d'habitatges

S'ha posat en marxa el programa d'inspecció d'habitatges buits
S'ha posat en marxa el programa d'inspecció d'habitatges buits | Ajuntament
Marta Casas
21 de setembre del 2022
L'Ajuntament de Rubí ha posat en marxa la campanya Obre la porta al lloguer, amb l'objectiu de mobilitzar els habitatges buits que hi ha a la ciutat i posar-los a lloguer social. Es tracta d'una nova iniciativa adreçada a petits propietaris, que se suma a la línia d'ajuts que obrirà el Consistori per a la reforma i condicionament de pisos de la Borsa de Mediació per al Lloguer Social.

Així, la campanya difon els incentius i garanties als quals poden accedir els propietaris que lloguen el seu habitatge a través d'aquesta Borsa, com ara l'Avalloguer, una cobertura de possibles impagaments, fins a sis mesos, de la Generalitat; una assegurança gratuïta multirisc durant tot el contracte, una assegurança gratuïta de defensa jurídica per imagaments, tramitació gratuïta de tots els serveis de la Borsa de Mediació i el control del bon ús dels immobles. 

Des del 2021, a més, les persones que lloguen a través d'aquest servei municipal tenen dret a una bonificació del rebut de l'IBI de fins al 60% de la quota, amb un límit de 250 euros per habitatge.

Pel que fa a la línia d'ajuts que obrirà l'Ajuntament per reformar i condicionar habitatges de la Borsa, la regidora Ànnia García ha explicat que es podran subvencionar fins a 8.000 euros, cosa que permetrà que "les persones que tenen un habitatge buit però que necessiten fer-hi alguna reforma per garantir la seva habitabilitat disposin d'una ajuda per fer-ho".

Finalment, l'Ajuntament ha anunciat que aquest mes de setembre ha iniciat el programa d'inspecció d'habitatges buits, que permetrà conèixer les dades reals de pisos sense ocupar que hi ha a Rubí i que són propietat de grans tenidors. Els serveis tècnics municipals ja han fet una tasca de depuració per veure quins habitatges podrien estar buits i quins ho estarien segons els criteris que marca la llei.

En una primera fase es preveu inspeccionar un paquet de 150 habitatges que són propietat de grans tenidors, i ja se n'han revisat una vintena. A partir dels resultats d'aquest procés s'incoaran els expedients per a la inclusió d'aquests pisos en el Registre municipal d'habitatges buits que es va posar en marxa l'any passat, i en el qual ja consten 59 pisos.

Amb l'obtenció de les dades reals de pisos desocupats es podrà començar a aplicar el recàrrec del 50% de l'IBI que preveuen les ordenances fiscals des de l'any 2017, una mesura que s'adreça a grans tenidors que mantenen habitatges buits durant més de dos anys i que té com a objectiu incentivar la seva posada a disposició de la ciutadania.

"Era una assignatura pendent", ha afirmat la regidora d'Habitatge. "Som molt conscients que la sostenibilitat de la ciutat passa per recuperar tot aquell habitatge que ja està construït i que està en desús", tot i que el servei també es marca la construcció d'habitatges com a objectiu.