Ciutadans portarà al ple una moció per abordar la problemàtica de les plagues

El portaveu de la formació, Roberto Martín, ha insistit en diversos plens sobre aquesta temàtica

Una rata negra
Una rata negra | Milos Andera
Redacció
26 de setembre del 2022
Actualitzat a les 19:59h
Ciutadans ha convertit la seva queixa reiterada sobre les plagues de rates i insectes que s'han detectat en algunes zones de Rubí en una moció, que presentarà al ple d'aquest dijous. Com expliquen, en les últimes setmanes hi ha hagut situacions que han fet proliferar les rates i les paneroles a diversos punts de la ciutat: un exemple és el carrer Torrent de l'Alba, a la zona del Mercat, on els veïns han manifestat les seves queixes a les xarxes socials.
 
 

Cs explica a la moció que les rates s'han trobat principalment al barri del 25 de setembre, Ca n'Oriol, el Pinar, el sector Rubí 128 i Can Fatjó, mentre que al centre, a Sant Jordi Parc, la Plana de Can Bertran i també el 25 de setembre s'han detectat plagues de paneroles.

"Una gran ciutat ha d'afrontar un munt de problemes de tot tipus i és obligació de les institucions i els seus governants afrontar-los amb diligència i rapidesa", diu el text de la moció, que recorda que les ciutats són espais que han de propiciar que "la convivència als carrers sigui agradable, còmoda i higiènica". "Per desgràcia, aquests tres principis fonamentals no es donen a la nostra ciutat", lamenta Ciutadans, que afirma que han observat com aquest estiu s'ha agreujat el deteriorament de carrers, jardins i parcs, que presenten un estat de conservació i neteja "molt deficient".

Les rates i les paneroles, diu el grup taronja, "sempre han existit i sempre existiran". El problema és quan "proliferen sense conrol, causant malestar i generant un problema potencial de salut pública", ja que, recorden, les paneroles poden transportar bactèries, fongs, virus i paràsits i les rates són les causants de la transmissió de nombroses malalties.

Què ha provocat la proliferació de les rates?
Les principals causes de afavoreixen la superpoblació de les rates són quatre. Per una banda, la brutícia i les condicions insalubres, el mal estat de les paereres o els contenidors soterrats, l'incivisme o el tractament inadequat de la recollida d'escombraries.

En segon lloc, la malesa, és a dir, la falta de manteniment de les zones verdes o la manca de desbrossament, perquè generen forats perfectes on amagar-se i reproduir-se. També poden aprofitar els forats de les instal·lacions deteriorades en solars abandonats, carrers en mal estat...

Per últim, hi ha l'element climàtic: aquests animals es reprodueixen en èpoques de temperatures elevades i per això se'n veuen més durant la primavera i l'estiu.

Totes aquestes condicions fan de Rubí, a parer de Cs, un "paradís" per a les rates. "La decadència i l'abandonament més absolut de la ciutat" ha estat el desencadenant d'aquesta plaga, que de fet ha estat la més nombrosa a Catalunya aquest estiu.

La formació taronja demana, en la moció, que el govern municipal reforci els recursos humans i materials per localitzar els focus de les plagues i que doni una resposta urgent als requeriments dels veïns per trobar-hi solucions, i que elabori un Pla de control i extermini per actuar contra les plagues de rates i d'insectes.