Acord a tres bandes per construir 1.500 habitatges a les ciutats de l'arc metropolità

Raquel Sànchez, ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha visitat Rubí aquest matí per signar un protocol amb els alcaldes de l'Associació de l'Arc Metropolità i la Generalitat

L'alcaldessa de Rubí dona la benvinguda a la ministra Raquel Sánchez
L'alcaldessa de Rubí dona la benvinguda a la ministra Raquel Sánchez | Marta Casas
Marta Casas
30 de setembre del 2022
Actualitzat a les 15:55h
Rubí ha acollit aquest matí l'acte de signatura del protocol amb l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità de Barcelona per a la construcció de 1.500 habitatges de lloguer accessible o social en els municipis que en formen part, nou en total: Rubí, Sabadell, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Martorell, Granollers, Mollet, Vilafranca del Penedès i Mataró.

A l'acte hi han estat presents els alcaldes i alcaldesses d'aquestes poblacions, el Secretari d’Habitatge i Inclusió Social de la Generalitat, Carles Sala, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. La dotació del Ministeri en aquest acord serà de 5,3 milions d'euros, mentre que la Generalitat i els ajuntaments posaran a disposició el sòl on s'ubicarien les promocions i informaran el Ministeri sobre el cost que implica construir els habitatges.

Com han explicitat en l'acte de signatura d'aquest protocol, els habitatges es destinaran a famílies o unitats de convivència amb recursos limitats, i que s'edificaran de manera prioritària en sòl públic, tal com consta en l'acord entre la Generalitat i l'Associació de l'Arc Metropolità.

Segons la ministra, aquest és un dels assoliments del govern espanyol: "revertir la greu crisi econòmica a què ens va abocar la crisi financera del 2008" tot establint "unes bases d'un nou model d'habitatge" a l'Estat espanyol". Pel que fa a Catalunya, s'han subscrit 37 acords en el marc del Pla Estatal d'Habitatge per construir més de 1.100 habitatges de lloguer assequible. En els pròxims anys es destinaran 209 milions d'euros per continuar construint habitatge assequible a Catalunya.
 

Raquel Sànchez explica el contingut de l'acord entre l'Arc Metropolità i el MITMA Foto: Marta Casas


Per aquest pla, com ha explicat Sánchez, ja s'han destinat un total de 17 milions d'euros i aquest any es preveu fer una transferència de 17 milions més, un pressupost amb el qual es promouran 5.000 habitatges de lloguer assequible a la zona metropolitana - 3.600 a la ciutat de Barcelona, 650 dels quals ja estan en marxa.

La ministra també ha fet referència al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb el qual es podran rehabilitar de manera eficientment energètica 8.700 habitatges a diversos municipis de l'àrea metropolitana. D'aquest pla, que té una dotació d'uns 160 milions d'euros, ja se n'ha transferit la meitat. "Veníem d'un escenari previ en què la crisi financera del 2008 posava moltes dificultats, però hem revertit la situació, i continuem amb el compromís de construir habitatge però també de rehabilitar-la per aconseguir estalvi en les factures de les famílies", i més en un context de crisi de preus. L'objectiu és "multiplicar per deu" les rehabilitacions a Espanya.

"Ja n'hi ha prou d'especular amb l'habitatge", ha dit la ministra, amb referència a la negociació de la futura Llei d'Habitatge, que abordarà el debat de l'habitatge públic i els preus del lloguer privat. "Aquest govern és aquí per donar respostes sensates i útils (...) i que també permetin donar garanties a la convivència i la seguretat dels barris", amb referència a la modificació del Codi Penal que "protegirà els propietaris que veuen violentades les seves propietats davant les okupacions, amb K, que són il·legals".
 

Els alcaldes i alcaldesses de l'Arc Metropolità amb la ministra d'Agenda Urbana, Raquel Sánchez Foto: Localpres