Martí Gironell presentarà «El fabricant de records» al Racó del Llibre

El recent guardonat amb el Premi Prudenci Bertrana explica la història del fotògraf d'origen italià Valentí Fargnoli

Martí Gironell, abans de rebre el premi Prudenci Bertrana
Martí Gironell, abans de rebre el premi Prudenci Bertrana | ACN
Redacció
04 d'octubre de 2022, 17:22
El Racó del Llibre acollirà, aquest dijous, la presentació de El fabricant de records, de Martí Gironell, la novel·la que ha guanyat recentment el Premi Prudenci Bertrana. És la història del fotograf d'origen italià Valentí Fargnoli, que a principis de segle va arrelar a Girona i va deixar un llegat extraordinari d'imatges que retraten el país i la seva gent en les primeres dècades del segle XX.

Carregant trípode i càmera rudimentària a la seva bicicleta, Valentí Fargnoli va recórrer les comarques gironines i més enllà, retratant la vida des de la costa fins a la muntanya i passant per pobles petits i grans ciutats.

Aquells anys a cavall del segle XIX i el segle XX van estar marcats per diversos esdeveniments que caracteritzen aquells temps de convulsos, com ara la pèrdua de les colònies d'ultramar, la Setmana Tràgica, les lluites obreres i la difusió dee les idees anarquistes, entre d'altres. Tot allò ho va viure Fargnoli des de Girona, on es guanyava la vida venent postals i fent retrats per encàrrec.

A les acaballes de la seva carrera, Fargnoli va lliurar una capsa de fotografies al seu ajudant, Sebastià Martí Roura, que la va conservar creient que hi havia les fotografies preferides i records familiars de Fargnoli, però més de cent anys després va descobrir que, en realitat, la capsa contenia tots aquests retrats de la història col·lectiva de principis del segle XX.

La presentació, que serà a les 19.30h a la llibreria, anirà a càrrec de l'escriptora Núria Pradas.