Rubí demana suport a la Llei que permetrà desallotjaments en 48 hores

Alcaldes i alcaldesses de l'Arc Metropolità s'han reunit aquest dimecres amb els grups parlamentaris del Congrés per manifestar el seu suport a la iniciativa

El Congrés dels Diputats
El Congrés dels Diputats | EP
Redacció
06 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 16:22h
Alcaldes i alcaldesses de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità, han assistit aquest dimecres al Congrés dels Diputats per manifestar i demanar el suport a la proposta de llei que permetrà agilitzar els tràmits per poder fer desallotjaments d'ocupacions conflictives en només 48 hores. A la reunió hi han assistit Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell i presidenta de l'Arc; Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell; i David Bote, alcalde de Mataró; i s'han reunit amb representants del PSOE, Unidas Podemos, el PP, ERC, Junts, Cs, el PNV i el grup mixt.

És una de les qüestions que es debatrà en el marc de la discussió de la Llei d'Eficiència Organitzativa de l'Administració de Justícia i d'Eficiència Processal del Servei Públic, que en cas d'aprovar-se permetrà agilitzar els tràmits processals en delictes d'ocupacions.

Els alcaldes i alcadesses de l'Arc han pogut parlar personalment amb els representants dels grups parlamentaris sobre els problemes que suposen les ocupacions conflictives i la necessitat d'agilitzar el procés per desallotjar-los, i per això han demanat suport per a la nova normativa. A més del desallotjament en 48 hores, demanen que s'incrementin les penes de presó i s'introdueixi un agreujant en els casos que hi hagi afany de lucre, que es doni cobertura a les actuacions policials i que es clarifiqui la tipificació dels delictes de violació de domicili i usurpació de la propietat.

Segons els representants de l'Arc, les ocupacions conflictives són una problemàtica que cal abordar "urgentment", ja que segons una primera aproximació hi ha uns 4.400 habitatges ocupats als nou municipis que conformen l'associació.

La presidenta de l'Arc, Marta Farrés, ha explicat que aquestes reunions s'emmarquen en el conjunt d'actes que mantenen amb diversos àmbits de l'administració per "posar el tema de les ocupacions com a prioritat en totes les agendes". "Tenim un problema", ha afirmat Farrés, que ha lamentat que hi ha "situacions que s'eternintzen i els temps són massa dilatats. Cal posar-hi solucions". L'alcaldessa de Sabadell també ha agraït als representants al Congrés que hagin rebut la representació d'alcaldies al Congrés per poder avançar en un àmbit "on els municipis fins ara ens hem trobat bastant sols".

Ana María Martínez, que no ha pogut ser present a la trobada, ha manifestat el seu suport a la reclamació perquè "és una necessitat que tenim tots els municipis, que veiem com es produeixen ocupacions conflictives sobre les quals no es pot actuar". Catalunya és la Comunitat Autònoma amb més ocupacions il·legals d'habitatges segons les dades del Ministeri de l'Interior, un 42% del total de l'Estat. D'aquestes, un 74% són a la província de Barcelona. És per això que també s'ha demanat suport perquè el Consell General del Poder Judicial creï jutjats especials per als delictes d'ocupació en aquelles demarcacions on s'acumulin més casos i una figura de Fiscal especialitzat dependent o bé del de delinqüència organitzada o del de delictes econòmics.