«L'Aula d'Extensió Universitària és oberta a tothom que tingui inquietuds»

Conversem amb la presidenta de l'entitat que enguany arriba als cinc anys de vida

Rosa Maria Andrés és la presidenta de l'Aula d'Extensió Universitària de Rubí
Rosa Maria Andrés és la presidenta de l'Aula d'Extensió Universitària de Rubí | Marta Casas
07 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 16:28h
L'Aula d'Extensió Universitària de Rubí ha arrencat aquesta setmana el seu cinquè curs a Rubí, amb un acte especial per inaugurar-lo, que ha comptat amb Enric Larreula i The Black Birds. Abans, l'alcaldessa, Ana María Martínez, i el vicerector de Relacions Internacionals de la UAB, Màrius Martínez, van intervenir per felicitar l'Aula pels seus cinc anys d'activitat i donar la benvinguda al nou curs.

També va fer un petit parlament Rosa Maria Andrés, actual presidenta de l'AEUR, que va destacar que arribaven al cinquè any amb molt optimisme, i contents d'haver pogut mantenir l'activitat durant els dos cursos de la pandèmia, en què a més a més van aconseguir mantenir, també, el nombre de socis. Uns minuts abans, ho explicava a RubiTV.cat.

- Com va néixer l'Aula d'Extensió Universitària de Rubí?

- Va néixer en un moment en què van coincidir diversos factors. Per una banda, ja hi havia un grup de persones interessades a tirar endavant una iniciativa com aquesta, i l'Ajuntament de Rubí, per l'altra, ja tenia previst ajudar a fer que es creés un grup com aquest. I cinc anys després, aquí estem!

- Quants socis són? Han anat creixent des de la seva creació?

- Ara mateix som 205 socis, i hem anat creixent en aquests cinc anys. El més interessant és que durant la pandèmia, que vam mantenir l'activitat de manera virtual, vam mantenir-nos en el nombre de socis i, tot i que és més pesat i més avorrit que venir presencialment, la gent es va mantenir connectada. Alguns socis també van traspassar per la pandèmia.

- Quin és el perfil de soci de l'Aula?

- Són més aviat persones de més de 50 anys, i especialment jubilats o altres pensionistes. Pels horaris que fem, i perquè també fem activitats de tot el dia, són les persones que ho tenen més fàcil per participar-hi. Hi ha més dones que homes, i la majoria tampoc tenen una formació o nivell d'estudis elevat. 

- Tenir formació no és un requisit per ser part de l'Aula.

- No, no ho és: no és una condició i tampoc és la majoria de gent que ve. Per exemple, hi ha persones que han treballat en fàbriques, com la Josa. El que sí que compartim és que som persones que tenim unes inquietuds, és a dir que tothom que les tingui pot venir, perquè podrà seguir perfectament les activitats que fem. Entre els ponents tenim professors universitaris i altres persones que estan avesades a fer formació i a donar conferències, per tant, és un nivell molt assequible.

- Com es decideix la programació del curs?

- Rebem molts imputs dels socis i intentem tenir-los en compte a l'hora de fer la programació, que es fa des d'una vocalia de la Junta. Intentem buscar l'equilibri entre els continguts, que siguin de temes variats, i també tenim en compte dates assenyalades, com si hi ha algun aniversari - per exemple, el dels 60 anys de la Rierada.

- En això col·laboren amb altres entitats de Rubí. 

- La nostra intenció és col·laborar amb totes les entitats que puguem i en esdeveniments especials de la ciutat. Per aquest nou curs organitzarem una xerrada en col·laboració amb l'Esbart Dansaire, que celebrarà el seu centenari el 2023, i un concert per commemorar els 75 anys de la Coral Sant Jordi, que molta gent no ho sap, però va néixer aquí a Rubí.

- I amb altres Aules de la comarca o de Catalunya?

- Hi col·laborem en el sentit que fem traspàs d'informació, i coincidim en les trobades de valoració que organitza la Universitat Autònoma de Barcelona (universitat a què està adscrita l'Aula de Rubí). Però no hem organitzat mai cap activitat conjunta o programa de col·laboració.