ple setembre 2018

El Ple aprova diverses mocions i les justificacions de les aportacions dels grups municipals

Polèmica en l'aprovació dels dictàmens de la Comissió Especial de Comptes

per RubiTV.cat, 28 de setembre de 2018 a les 10:13 |
Ple municipal del mes de setembre | RubiTV.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Ple municipal d'ahir va aprovar 6 mocions sobre diverses temàtiques. En la primera moció de la tarda, ICV demanava al Ple municipal el suport a les peticions de la FAPAC, que va enviar una carta al conseller Josep Bargalló per expressar el seu rebuig a l'avantprojecte de llei de regulació dels menjadors escolars. La moció va tirar endavant amb els vots en contra d'ERC i CDC. Per la seva banda, l'AUP va retirar la seva proposta sobre el dret a empadronament sense domicili fix, després d'haver mantingut una reunió amb els tècnics municipals sobre aquesta qüestió.

Sí que es va debatre la moció de l'AUP per a la creació d'un pla integral de foment de la masoveria urbana, que va comptar amb el suport de tots els grups municipals i els regidors no adscrits excepte CDC, que es va abstenir pels dubtes sobre la demanda real de la masoveria urbana a la nostra ciutat.


A continuació ERC va defensar la moció que demanava la redacció d'un contracte de serveis de neteja i manteniment de parcs, jardins, mobiliari urbà, jocs infantils i tractaments fitosanitaris. ERC, i també altres grups municipals, reclamava la redacció d'aquest contracte, que porta dos anys caducat, amb més transparència per part del Govern municipal, a qui també van acusar de manca de planificació. Per la seva banda, el regidor de Serveis Centrals Moisés Rodríguez va explicar en quin punt es trobava la redacció del nou contracte i es va comprometre a obrir-lo a la participació dels grups municipals.

Finalment, la moció va quedar aprovada gràcies als vots favorables d'ERC, ICV, Cs i CDC i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i Maria Dolores Marín; les abstencions d'AUP i VR, i els vots en contra de l'equip de govern i els regidors no adscrits Noelia Borque i Jonathan Cobo.


Una altra picabaralla la va provocar la moció de Ciutadans que demanava la condemna de tota la violència a Catalunya, i per la convivència i el respecte a tota la ciutadania. Els partits independentistes, així com ICV, han estat especialment crítics amb el portaveu de Cs, a qui van acusar de cinisme perquè consideraven que se centrava en agressions patides per gent propera al seu partit i obviar-ne d'altres de manera interessada. La moció es va aprovar gràcies als vots favorables de Cs, el PSC, i quatre regidors no adscrits; mentre que ERC, l'AUP, ICV i CDC hi van votar en contra i VR i el regidor Sergi Garcia es van abstenir.

Les mocions per a la creació d'una Taula d'Urbanitzacions, d'ICV; i per a la promoció de la cultura emprenedora, de CDC, es van per unanimitat.

Finalment, l'AUP, ERC i CDC van presentar una moció d'urgència per a la commemoració de l'1 d'octubre, però no es va arribar a debatre pels vots contraris de l'equip de Govern, Cs i els regidors Noelia Borque, Jonatan Cobo, Maria Dolores Marín i José Manuel Mateo a considerar-ho un assumpte urgent.

Polèmica en l'aprovació de les justificacions de les aportacions als grups municipals

El Ple municipal corresponent al mes de setembre va aprovar, en la seva part de control i per la via de la urgència, els dictàmens de la Comissió Especial de Comptes sobre les justificacions de les aportacions als diversos grups municipals dels exercicis 2015, 2016 i 2017. Es tracta d'una assignació que reben els grups municipals cada mes i que s'han de justificar de manera convenient; en cas de no fer-ho, s'han de retornar a l'Ajuntament.

Els dictàmens es van aprovar amb el vot favorable de tots els grups municipals excepte Cs, que va votar en contra de tots - excepte el que corresponia a les seves justificacions -, i les abstencions dels regidors no adscrits José Manuel Mateo i Mariola Marín. El portaveu de Cs, va encendre els ànims del Ple, ja que va justificar el seu vot en contra, en tots els casos, per haver detectat irregularitats i manca de documentació, i posant en dubte que algunes de les despeses justificades no fossin per realitzar "acció política".

L'alcaldessa, així com altres portaveus dels grups municipals, van retreure a Abadías que fes comentaris que consideraven una "falta de respecte" i "un desprestigi a la política". Diversos portaveus van convidar-lo a presentar una denúncia davant dels tribunals, a explicar el destí dels més de 60.000€ que haurà de retornar el grup municipal de Ciutadans, i fins i tot van advertir que podien denunciar-lo per les seves acusacions.

 

Participació