El dictamen de la justificació dels comptes del grup municipal del PP s'aprova, però els regidors reben dures crítiques de l'oposició

Muntan titlla Cobo i Borque de "frau polític i democràtic" i Corbera demana sancions a l'alcaldessa

Redacció
28 de març del 2019
Actualitzat a les 19:31h
Imatge d'un ple municipal de Rubí
Imatge d'un ple municipal de Rubí | Ajuntament de Rubí
El que serà el penúltim ple del mandat a Rubí ha tancat un dels capítols que han despertat més polèmica en els darrers mesos: la justificació dels comptes del grup municipal del PP, que s'ha produit quatre mesos més tard del què ho va fer la resta.

Així, també ha estat el ple de la reaparició de Jonatan Cobo i Noèlia Borque, que no hi assistien des del mes de novembre.

Cobo, que era el portaveu del grup municipal del PP abans que es dissolgués i fos expulsat del partit, ha argumentat el retard en presentar la justificació dels comptes en tres motius. El primer, que els criteris per presentar la documentació no han estat uniformes al llarg del mandat; el segon, que la comptabilitat ha arribat a una seu a la qual no tenen accés, perquè van ser expulsats del seu partit. Finalment, i en tercer lloc, ha justificat que s’allargués en el temps per deficiències comeses per ells mateixos en “no ser experts en comptabilitat”.

Superades aquestes dificultats, però, Jonatan Cobo ha assegurat que amb les al·legacions que han presentat “s’ha justificat fins l’últim euro; s’han mirat exhaustivament i després d’una feina de setmanes hem aconseguit subsanar totes les deficiències”.

El que havia estat portaveu del grup municipal del PP ha volgut aclarir que “no es vota cap proposta política, és un punt totalment tècnic”, que ha reiterat el seu agraïment als serveis tècnics per l’esforç que han fet per revisar-ho tot malgrat les dificultats presentades pel seu cas concret.

Pel què fa a les absències al ple, Cobo ha afirmat que son per situacions personals de caire laboral, i s’ha ofert a mostrar a tots els regidors que ho vulguin, les justificacions. També ha instat el Ple a modificar el ROM perquè s’estableixi que les dietes per assistència al Ple es cobrin mensualment, i no anual, com en l’actualitat, i així se li puguin descomptar els plens als quals no hagin assistit de manera injustificada.

Jonatan Cobo ha volgut agrair, també, la predisposició de la resta de grups municipals – “no tots, però gairebé tots” – a l’hora de tractar aquesta qüestió.

Pluja de crítiques per part de l’oposició

En el torn d’intervencions de l’oposició, el portaveu de Veïns per Rubí ha declinat fer una valoració política de la situació i, tot i que ha expressat que li quedaven alguns “dubtes” sobre la justificació dels comptes, “això ja queda en mans del Tribunal de Comptes”.

En un sentit similar s’ha expressat Ànnia Garcia, que ha deixat clar que el seu grup
municipal no dubta del criteri de la Intervenció en aquesta qüestió, però sí que ha introduït la qüestió política i ha retret a Cobo que “si no poden accedir a la seu del seu antic partit polític és perquè vostès ja no representen el partit pel qual es van presentar, i això és una anomalia democràtica” que la portaveu ha cregut que s’havia de ressaltar.

L’opinió més contundent ha vingut per part de Jordi Muntan, portaveu de l’AUP, que ha qualificat Cobo i Borque com un “frau polític”. Tot i votar un document tècnic, Muntan ha volgut aprofitar la intervenció per criticar durament l’actitud dels dos regidors anteriorment adscrits al PP: “Vostès dos no fa dos o tres plens que no venen, vostès dos fa molts mesos que estan absents. El juny de 2015 van prometre treballar i contribuir al bé de la ciutat i fa molt de temps que no ho fan, i estan enganyant la gent que va votar el seu partit polític, el seu propi partit polític i a tota la ciutadania”, ha etzibat.

Respecte a les justificacions de les absències, Muntan ha recordat que “si tenien interessos laborals fora del ple, el que haurien d’haver fet és deixar l’acta de regidors; però no, vostès han seguit essent regidors, sense treballar, i cobrant. Son un mirall de defectes”.

Finalment, Xavier Corbera també ha considerat que és “poc ètic i una falta de respecte que no hagin vingut durant uns mesos, però també que durant uns mesos ni tan sols els haguem sentit la veu”, i ha instat a l’alcaldessa a aplicar l’article 94.2 del ROM, posant l’exemple de Badalona, on el també popular Xavier Garcia Albiol va ser sancionat per les seves reiterades absències al ple municipal.

L’article 94.2 del ROM diu que l’alcalde o alcaldessa podrà “sancionar els incompliments dels deures dels regidors en els termes que autoritzi la legislació aplicable, a partir del moment en què aquesta s’emeti. En qualsevol cas, la resolució de sanció serà motivada i contra d’ella es podran interposar els recursos propis dels actes administratius”.

Ana Maria Martínez s'ha compromès a estudiar aquesta possibilitat.

El dictamen de justificació dels comptes del grup municipal del PP ha quedat aprovat amb les abstencions de tots els grups municipals excepte Cs, que hi ha votat en contra; i el PSC, que hi ha votat a favor.