1 de 10
jornada ornitològica

Jornada d'anellament científic d'aus, dissabte a Sant Muç

Es tracta d'una activitat que proporciona molta informació útil sobre els processos biològics d'aquests animals

Un mosquiter de doble ratlla anellat | Cedida
per RubiTV.cat, 2 de novembre de 2022 a les 14:48 |
L'Ajuntament i el Grup Ornitològic Cristatus han organitzat una jornada ornitològica, oberta a la participació de la ciutadania, per descobrir les diferents espècies d'aus que viuen i freqüenten els diversos hàbitats del municipi. Serà dissabte, 5 de novembre, entre les 8h i les 12h a la urbanització de Sant Muç, on es farà un anellament científic d'aus.

La jornada serà a càrrec de l'ornitòleg Jorge de Pedro, i per participar-hi cal inscriure's enviant un correu a anilladorcientifico@gmail.com. El punt de trobada serà la confluència entre el carrer de les Valls i l'avinguda Rubí. Abans, el dijous 3 de novembre (19h), el mateix de Pedro impartirà la xerrada El desconocido mundo de los quirópteros, sobre els ratpenats, a la biblioteca municipal Mestre Martí Tauler.


L'anellament científic d'aus proporciona una informació molt valuosa als estudis d'aus amb relació a diferents aspectes de la seva biologia, i que resulta molt útil per a la seva protecció i benestar. Així, es capturen i es marquen les aus amb una anella metàl·lica que té una descripció única per a cadascuna de les aus, i l'expert en fa una biometria completa (mesures anatòmiques) i un examen detallat del seu estat físic (pes, contingut de greix, múscul) per determinar la seva salut.

Les dades s'introdueixen en un programa informàtic internacional, l'EURING, que permet establir taules estadístiques. En cas de recapturar de l'au anellada - es dona un cas cada 1.000 individus - es poden obtenir dades de la seva longevitat, les rutes migratòries, la fidelitat de les zones de cria i de fenòmens biològics en les aus que tenen relació amb el clima i amb el curs anual del temps atmosfèric en un lloc determinat.


Amb tota aquesta informació, i si es detecten alteracions en el conjunt de dades estadístiques, es poden fer canvis per pal·liar els danys patits i intentar que el procés biològic de les aus recuperi la normalitat. 

 

Participació