Bancs, contenidors, parcs de salut o una piscina: algunes propostes rebutjades dels Pressupostos Participatius

El gran gruix de les propostes han estat rebutjades per no ser inversions o superar el màxim de 125.000 euros per projecte

Els bancs de la plaça Manuel Miralles no es tornaran a instal·lar
Els bancs de la plaça Manuel Miralles no es tornaran a instal·lar | CE Pau Casals
28 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 22:34h
Només 24 de les 138 propostes que ha fet la ciutadania de Rubí als Pressupostos Participatius del 2023 han passat a la fase de votació, que s'obrirà el pròxim dimarts, 1 de novembre, i que definirà quin projecte o projectes es faran realitat durant el pròxim exercici.

El gran gruix de les propostes s'han rebutjat perquè no es consideren una inversió o bé perquè superen el màxim de 125.000 euros per projecte que requerien les bases de participació. Algunes altres s'han rebutjat perquè demanen actuacions que no són competència de l'administració local, perquè requeririen partides anuals per garantir-ne el funcionament, o bé perquè són actuacions ja planificades.

Nova negativa a reinstal·lar els bancs de la plaça Manuel Miralles
Hi ha, però, alguns projectes que han estat rebutjats per altres motius, i els tècnics municipals els han donat a conèixer. És el cas dels [bancs de la plaça Manuel Miralles, que fa d'entrada a l'escola Pau Casals, i que fa mesos que desperta polèmica perquè mentre la comunitat educativa demana que es tornin a instal·lar, l'Ajuntament afirma que van ser retirats "a petició del veïnat, ja que es produïen problemes de convivència pels sorolls que es generaven a la nit".
 

Cartells a la zona on hi havia els bancs Foto: C.E. Pau Casals


Ara, la comunitat educativa veu com es torna a rebutjar una proposta feta als Pressupostos Participatius, i els tècnics municipals expliquen que els antecedents indiquen que la ubicació dels bancs ha provocat diverses situacions de conflicte per a la convivència, ja que s'han rebut queixes veïnals per "converses i soroll a altes hores de la matinada", i també diverses actuacions dels cossos de seguretat. Així, per tal d'evitar les reunions de persones en horaris nocturns, es va retirar el mobiliari urbà.

L'Ajuntament ja treballa en un estudi d'ampliació de la piscina de Can Rosés
Una altra de les propostes rebutjades és la d'obrir unanova piscina pública - i, en concret, una que tingui les mides reglamentàries perquè els equips absoluts del CN Rubí puguin disputar-hi els encontres -, en primer lloc per superar els 125.000 euros que marquen el límit dels projectes dels Pressupostos Participatius, però també perquè l'Ajuntament ja treballa per ampliar la piscina actual a les dimensions requerides.

La resposta municipal especifica que l'ampliació de la piscina coberta de Can Rosés recollirà les necessitats "de serveis d'activitat física tant aquàtica com d'entrenament i competició", ja que s'ampliaran els metres de làmina d'aigua, les sales i espais de serveis com els vestidors.

De fet, l'ampliació de la piscina de Can Rosés també fa inviable una altra proposta dels Pressupostos que demanava instal·lar una pista de pàdel en uns terrenys de la zona. Segons l'explicació dels tècnics, l'espai on es proposava ubicar aquesta nova instal·lació són "la única possibilitat de creixement" de la piscina.
 

La piscina de Can Rosés Foto: CN Rubí


No tornaran els contenidors al carrer Santa Eulàlia
Com els bancs de la plaça Manuel Miralles, les queixes veïnals van ser el motiu principal per retirar uns contenidors al carrer de Santa Eulàlia, entre Orso i Cadmo. Segons els tècnics municipals, es van rebre diversos avisos que aquests contenidors dificultaven la seguretat vial en el gir del carrer Orso amb Santa Eulàlia. A més, hi havia un impediment d'espai per ampliar la bateria a les 5 fraccions. Per altra banda, l'Ajuntament argumenta que hi ha bateries de contenidors completes a la Torre Bassas i a la plaça Jesús Maria, a uns 80 metres de la ubicació retirada.

La inversió dels contenidors seria només de 6.000 euros, com reconeixen els tècnics municipals, però "si es vulgués fer prosperar aquesta proposta s'hauria de fer una reurbanització del carrer Santa Eulàlia, fent-lo en sentit únic de circulació i estudiant on es podria reubicar una illa de contenidors en aquest entorn", conclou l'Ajuntament.

No hi haurà més parcs de salut, però es milloraran els existents
Els parcs de salut, en concret a la zona del Castell, han estat una altra de les propostes rebutjades pels serveis municipals. Segons expliquen, actualment a la ciutat hi ha 10 parcs vinculats a zones on es fa activitat física o zones de pas en recorreguts que s'utilitzen per caminar, com ara la ja existent a l'avinguda de La Llana o la futura instal·lació a Sant Jordi Parc, "zones d'influència del barri" de la plana del Castell.
 

Un parc de salut a Rubí Foto: Ajuntament de Rubí


Així, el plantejament municipal és el de "millorar i ampliar els elements dels parcs existents" perquè puguin donar un millor servei, però no es planteja un increment del nombre de parcs.