El CRAC, deu anys «contra vent i marea»

L'entitat celebra el seu desè (+1) aniversari amb una gran festa el pròxim 19 de novembre

El CRAC celebra onze anys d'existència a la ciutat
El CRAC celebra onze anys d'existència a la ciutat | Marta Casas
04 de novembre del 2022
Actualitzat a les 18:17h
El Centre Rubinenc d'Alternatives Culturals (CRAC) ha organitzat una gran festa per celebrar els seus deu anys d'existència a la ciutat, que serà el pròxim 19 de novembre a les immediacions de l'equipament. De fet, l'aniversari va ser al setembre de 2021, però les restriccions per la pandèmia van fer que la Junta decidís postposar-ho a l'any següent.

Així, el CRAC neix l'any 2011 fruit de la col·laboració i confluència de diversos espais socials, culturals i polítics de Rubí: Molí 21 - vinculat a l'esplai L'Eixam -, l'Espai Obert, ACR i EUiA. L'acord entre aquestes entitats va permetre engegar un projecte alternatiu, autogestionat, independent i crític.

L'entitat, que també és un casal, dona suport a diverses lluites socials des del seu inici i que són "imprescindibles", com expressa l'actual president, Jordi Simó, que detalla que en l'espai hi tenen cabuda "la lluita feminista, del col·lectiu LGTBI i antifeixista, el suport a les persones refugiades, a les persones nouvingudes, la lluita ecologista, per un habitatge digne, per l'autodeterminació dels Països Catalans...".
 

Jordi Simó, president del CRAC: «Estem lluitant contra vent i marea» Foto: Marta Casas


Més de 300 socis i una vintena de col·lectius implicats donen una idea de la magnitud i la importància del projecte i l'entitat, que s'han anat consolidant en aquests onze anys. "Convé que hi hagi espais crítics, que no estiguin tutelats per la institució, que puguin generar debat i reflexió crítica", afirma Simó. A més de generar activismes i ser la seu de reunions i assemblees de diverses entitats, a l'equipament també s'hi fa formació en el lleure a preus molt populars, i esdevé un espai de trobada i acollida de diverses persones.

Problemes burocràtics
El camí, però, no han estat flors i violes. L'última incidència va ser una ordre de clausura de l'equipament, per part de l'Ajuntament, que li requeria diversa documentació relacionada amb les activitats que es desenvolupen a l'espai, que inclouen cursos, tallers, programació cultural i servei de cafeteria. "Som l'única entitat de Rubí a qui l'Ajuntament li ha exigit, des de l'inici, tenir llicència d'activitat del servei de bar de l'entitat, que és per als socis", denuncia Jordi Simó.

La documentació, validada per un tècnic, ja està entregada, des del mes de juny, entrant en un tràmit de comunicació prèvia, i la llicència d'activitat ja es considera donada. Ara cal que es completi la documentació que es requereix, després de tenir fins i tot visites d'inspecció a l'espai. Allò que falta, assegura el president, "són qüestions esmenables que no han d'impedir tirar endavant amb l'activitat", però continua considerant "paradoxal" que es posin aquesta mena de traves burocràtiques a una entitat social i cultural com el CRAC.

De fet, hi ha entitats que des del CRAC consideren que haurien d'estar acollides per l'Ajuntament, però com que no ho fa, acaben anant a parar al centre alternatiu. "No és normal que això passi en una ciutat com Rubí, que és una ciutat treballadora i d'acollida i que diuen que està al costat de les persones i les entitats", reflexiona Simó.
 

El CRAC ha estat espai de reunions com la de preparació de la manifestació contra els abocadors Foto: Marta Casas


Sobre la situació actual del CRAC, Jordi Simó assegura que "estem lluitant". "Fa onze anys que estem lluitant, contra vent i marea, des de l'inici del projecte, i amb un Ajuntament que no és gens favorable a l'activitat que fem nosaltres", afirma. L'actual president lloa la tasca de totes les persones que han passat pel CRAC, que han convertit el que era un espai "en ruïnes i abandonat" en el que és avui en dia, i es mostra convençut que "seguirem lluitant" tot i que no és gens fàcil "tenint una institució a la contra".