L'Esbart Dansaire de Rubí celebra el seu centenari amb més d'una vintena d'actes durant un any

L'entitat arrenca la programació el pròxim divendres amb l'espectacle "100 anys de dansa"

L'Esbart presenta els principals actes de celebració del seu centenari
L'Esbart presenta els principals actes de celebració del seu centenari | Localpres
08 de novembre del 2022
Actualitzat el 20 d'abril del 2023 a les 7:40h
L'Esbart Dansaire de Rubí iniciarà aquest mes de novembre els actes de commemoració del centenari de l'entitat, que serà el 18 de novembre de 2023. "És una fita tan important que no es podia celebrar amb un sol acte", ha dit l'alcaldessa, Ana María Martínez, en la roda de premsa de presentació de la programació aquest dilluns, on també ha destacat que la importància de la fita recau en "la força" amb què l'Esbart ha arribat als 100 anys.  

El tret de sortida als actes del centenari serà l'espectacle 100 anys de dansa, al teatre municipal La Sala, amb l'acompanyament de l'Esbart Manresà i l'Esbart Català de Dansaires, dues entitats també centenàries. L'espectacle es podrà veure a partir de les 20h. Abans, el dia 14, l'antropòleg i musicòleg Josep Fornés oferirà la xerrada Llums i ombres de la nostra dansa, organitzada per l'Aula d'Extensió Universitària de Rubí.

Fins al novembre de 2023, l'Esbart farà més d'una vintena d'actes, entre els quals s'inclouen espectacles, exposicions, la presentació del llibre del centenari i el Pregó de la Festa Major de l'any que ve, entre d'altres. I ha expressat el president d'honor de l'entitat, Isidre Rubio, "aquesta no és una fita per arribar i plegar, en farem 100 més".

Rubio també ha posat en relleu algunes de les xifres que ajuden a dimensionar l'Esbart a la ciutat: més de 1.000 exdansaires del cos de Ball - que, com també ha remarcat, des de l'inici compta amb la participació d'homes i dones, cosa "impensable" ara fa 100 anys -, 8.000 alumnes de l'Escola de Dansa, 130.000 escolars que han participat en el programa de Dansa a les escoles i més d'11.000 persones que han participat al llarg dels anys a la ballada de Gitanes al carrer. De fet, com ha destacat l'actual president, Joan Camps, tots els alumnes de primària escolaritzats a Rubí surten de l'escola sabent ballar les Gitanes, i cada any són més les colles que s'apunten a la ballada popular.

La trajectòria de l’esbart rubinenc està plena de moments memorables dins i fora del país, i de reconeixements de gran prestigi, com el Premi Nacional de Dansa (1985), el Premi Mercuri d’ARC (1987) o la Creu de Sant Jordi (1997).