Els 10 actes del centenari de l'Esbart que no et pots perdre

La commemoració d'aquesta efemèride arrencarà el 18 de novembre de 2022

La ballada de Gitanes al carrer d'enguany va aplegar més de 400 balladors
La ballada de Gitanes al carrer d'enguany va aplegar més de 400 balladors | Marta Casas
Redacció
08 de novembre del 2022
Actualitzat el 20 d'abril del 2023 a les 7:40h
L'Esbart Dansaire de Rubí enceta aquest mes de novembre la celebració dels seus cent anys de presència a la ciutat, i ha preparat una extensa programació que s'allargarà tot un any, des del 18 de novembre de 2022 fins al 18 de novembre de 2023, i que comptarà amb més d'una vintena d'activitats, algunes amb la complicitat i col·laboració d'altres entitats de la ciutat o de Catalunya.

La mateixa entitat ha presentat aquest dilluns els actes més destacats d'aquesta programació, que constarà d'espectacles de dansa, exposicions, l'edició d'un llibre i el Pregó de la Festa Major de 2023, entre d'altres. 

1. Espectacle 100 anys de dansa
L'Esbart Manresà i l'Esbart de Dansaires de Catalunya, els dos esbarts centenaris del país, seran els convidats d'honor a l'inici dels actes del centenari de l'Esbart, amb l'espectacle 100 anys de dansa, que inclourà un ball Cerdà - el primer ball que va fer l'Esbart Dansaire de Rubí - conjunt. 
 

L'Esbart Manresà a la Fira Mediterrània 2022 Foto: Aina Font


2. Exposició commemorativa
El Museu Municipal Castell acollirà, del 13 d'abril al 22 de juliol, una exposició de commemoració del centenari, que inclourà diverses activitats de dansa associades.

3. Nou espectacle de l'Esbart
"Com sabeu, els artistes som molt supersticiosos i no podem avançar gaires coses del nou espectacle", argumenta Joan Camps, president de l'Esbart, que només pot afirmar que serà un espectacle innovador però conservant l'esperit de l'entitat centenària, i que serà en una data encara no definida a la primavera del 2023.

4. Presentació del llibre Dansa tradicional catalana. 100 anys de l'Esbart Dansaire de Rubí
L'historiador local Enric Escofet està ultimant els detalls d'aquest llibre, que es presentarà a Rubí amb motiu de Sant Jordi. 

5. Dia Internacional de la Dansa
Durant aquest dia, que se celebra el 26 d'abril, l'alumnat de primària mostrarà ballant al carrer tot el que ha après dins el programa Dansa a les escoles, que es duu a terme gràcies a la col·laboració entre l'Esbart i l'Ajuntament des de fa més de 30 anys. "Tots els nens i nenes de primària de Rubí surten de l'escola sabent ballar les Gitanes", ha dit orgullós Camps.

6. Participació al Teatre Sense Teatre
El cap de setmana del 3 i 4 de juny l'Esbart participarà al Teatre Sense Teatre amb un espectacle que han batejat A Rubí, noies maques i bon vi.

7. El Pregó de la Festa Major
Com no podia ser d'una altra manera, representants de l'Esbart Dansaire de Rubí seran els encarregats de fer el Pregó que dona el tret de sortida a la Festa Major de Rubí de l'any vinent. 

8. Grans èxits dels primers cent anys
Aquest serà l'espectacle de l'Esbart per la Festa Major de Rubí, que serà la nit del 30 de juny a l'amfiteatre del Castell. L'1 de juliol tornaran a encapçalar una de les activitats més emblemàtiques: la ballada de Gitanes al carrer.
 

L'Esbart Dansaire balla a l'amfiteatre del Parc del Castell Foto: Marta Casas


9. Presentació de La Vestiteca
De cara a la tardor, l'Esbart de Rubí presentarà La Vestiteca, una exposició i un catàleg amb indumentàries del cos de ball que han passat a la història i que han estat utilitzats per altres Esbarts i espectacles. 

10. Uns Grans èxits dels primers 100 anys
El 18 de novembre de 2023, el dia exacte de l'aniversari de l'Esbart Dansaire de Rubí, el teatre municipal La Sala acollirà una nova representació del muntatge Grans èxits dels primers 100 anys que, en aquest cas, anirà a càrrec dels exdansaires de l'entitat acompanyant el cos de ball.