Denuncien un tractament incorrecte de l'amiant als antics horts del Castell

L'Ajuntament de Rubí ha assegurat en dues ocasions que el triatge i separació dels residus, així com la gestió del fibrociment, s'ha fet de manera adequada

Una pancarta penjada a la zona dels horts del Castell
Una pancarta penjada a la zona dels horts del Castell | Cedida
Redacció
14 de novembre del 2022
Actualitzat a les 17:23h
Els antics usuaris dels horts del Castell, que van ser desallotjats el passat mes d'abril per ordre de l'Ajuntament han denunciat que aquestes actuacions no s'han fet de manera correcta pel que fa al tractament dels residus, en concret els que contenen amiant, que han contaminat el sòl.

Els portaveus dels usuaris han denunciat, doncs, que aquest "material altament cancerigen" ha "enverinat la terra", i que el protocol per retirar-lo de manera adequada no es va complir per part de l'empresa adjudicatària, Extrayse SL, fins que els mateixos usuaris van alertar sobre la qüestió. "Això va passar amb coneixement de l'Ajuntament", asseguren.

Així, el procediment només es va seguir amb tres o quatre barraques, però no amb tota la resta de construccions que contenien fibrociment, un material que era d'ús habitual fa 50 anys, quan es van començar a fer les barraques dels horts. "Això tindrà conseqüències per a la salut de les persones i els animals", lamenten.

La qüestió de la possible presència de fibrociment es va preguntar públicament al ple municipal del mes d'abril, per part de la regidora de l'AUP Betlem Cañizar. Segons l'Ajuntament, la sistemàtica era accedir a les parcel·les per davant de la maquinària i comprovar si hi havia persones, animals, objectes de valor o fibrociment, i després de la visita prèvia, solucionar les incidències i donar permís a la maquinària.

Així, la separació de tipus de residus "no es fa en el moment dels enderrocs, es fa posteriorment, separant tipologies i carregant els camions de forma ordenada", dela aleshores el Consistori, que també afirmava que "a tot arreu on s'ha trobat fibrociment (uralita) no s'ha procedit a enderrocar l'element afectat". Pel que fa a la retirada d'aquest tipus concret de residu, l'Ajuntament deia que "operaris qualificats amb equips especials" els desmantellarien i traslladarien a l'abocador específic "quan hi hagi una quantitat suficientment significativa".

El Servei de Comunicació municipal també va informar a RubiTV.cat que l'empresa que duia a terme els treballs de desmantellament "té l'obligació de gestionar correctament els residus generats", i va insistir que la separació i triatge no es feia "in situ" sinó de manera posterior. Aquest procediment també va ser confirmat, en el seu moment, per operaris de l'empresa a aquest mitjà.

L'Ajuntament reconeixia que havia trobat restes de fibrociment en algunes parcel·les, i explicava que "la seva recollida i tractament s'ha encarregat a una gestora especialitzada amb el personal degudament protegit i qualificat". Tot i això, també advertia que "a l'inici de les operacions, es van difondre imatges de maquinària trencant planxes de material coarrugat que no era fibrociment", tot i la seva semblança exterior.

Hi haurà ampliació