El Rubí Forma participa en una prova pilot per millorar l'eficiència energètica

El projecte ha permès controlar l'encesa i apagada de la maquinària de climatització i ha assolit un estalvi de més de 10.000 euros anuals

L'edifici del Rubí Forma ha participat en una prova pilot d'estalvi energètic
L'edifici del Rubí Forma ha participat en una prova pilot d'estalvi energètic | Cèsar Font
Redacció
21 de novembre del 2022
L'Ajuntament de Rubí ha finalitzat una prova pilot per millorar l'eficiència energètica de l'edifici Rubí Forma mitjançant una solució basada en la intel·ligència artificial. Aquest projecte l'han dut a terme els serveis de Manteniment i Rubí Brilla amb l'empresa The Predictive Company.

Aquest pilot està emmarcat en la iniciativa Laboratori SmartCatalonia, i s'ha dut a terme entre els mesos de maig i setembre del 2022.

La prova ha permès detectar i solucionar comportaments irregulars dels sistemes de fred i calor de l'edifici: a partir de la recollida de dades sobre el consum energètic de l'equipament, The Predictive Company va analitzar l'estat del sistema de climatització, i també les dades climatològiques de l'entorn. L'anàlisi va concloure que existia marga de millora en el funcionament del sistema de climatització, i per tant aconseguir estalvi energètic i millora del confort tèrmic.

Així, el pilot ha permès establir un control automatitzat dels processos d'encesa de la maquinària de climatització i alhora establirun control dinàmic de la temperatura. El temps d'encesa ha passat dels 80 minuts als 30, i ha permès identificar els patrons òptims de climatització i els dies en què no és necessari encendre la maquinària, aconseguint un estalvi econòmic superior als 10.000 euros anuals.

El Consistori està estudiant actualment implementar aquesta solució en aquest i altres equipaments municipals.