El govern de Rubí presenta un Pressupost de 92,5 milions d'euros per al 2023

El govern municipal defensa que són uns comptes "socials" i que s'adapten al context actual d'emergència climàtica i crisi econòmica

L'alcaldessa i el portaveu d'En Comú Podem presenten la proposta de Pressupost per al 2023
L'alcaldessa i el portaveu d'En Comú Podem presenten la proposta de Pressupost per al 2023 | Localpres
22 de novembre del 2022
Actualitzat a les 11:23h
El ple municipal de Rubí aprovarà aquest dijous el Pressupost de la corporació per a l'any 2023, tant de l'Ajuntament com de les societats PROURSA i Finca Font del Ferro. Un pressupost consolidat que s'enfila fins als 92,5 milions d'euros, 1,5 milions més que l'any anterior. 

L'alcaldessa, Ana María Martínez, ha defensat que els comptes posen les persones al centre, cerquen l'excel·lència en la gestió municipal i apliquen, per tercer any, la perspectiva de gènere a totes les àrees. A més, són uns comptes que busquen donar resposta al context d'emergència climàtica i crisi econòmica: "La societat, i el context, ens demanen que ens anem adaptant, i això hem fet".

L'increment es deu a una pujada dels ingressos, però com ha remarcat l'alcaldessa, no repercutirà en les butxaques de la ciutadania sinó que es deu a un increment de les transferències per una participació més gran de tributs de l'Estat. Els principals impostos locals, l'IBI i l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica, restaran congelats per a l'any 2023. 

Pel que fa a les despeses, Martínez ha desglossat els cinc gran eixos a què es dedicaran els recursos locals: un pla d'acció social, que inclourà tots els serveis finalistes d'ajuda a les persones; un pla d'estalvi energètic, atès el context de crisi climàtica i també de preus; la igualtat de gènere, la mobilitat saludable - "anem un pas més enllà de la mobilitat sostenible" - i el manteniment i conservació de l'espai públic.

Algunes xifres: el pressupost dels Serveis a les Persones augmenta un 34% respecte a l'any passat: la despesa en benestar social i equitat s'enfila fins als 6.7 milions d'euros; s'han destinat 3,2 milions d'euros a polítiques transversals en perspectiva de gènere i el deute municipal ha passat de 2,7 a 1,4 milions d'euros.

El portaveu d'En Comú PodemAndrés Medrano, ha detallat alguns dels grans contractes i les inversions que es faran aquest any, que seran de només 1,5 milions d'euros - la inversió ordinària, ja que el Pla d'Inversions aprovat l'any passat continua vigent, i al gener se'n presentarà un de nou - i es destinaran als Pressupostos Participatius (300.000 euros) a millores en l'enllumenat públic (150.000 euros), al Pla de Mobilitat Urbana (105.000 euros), a la seguretat ciutadana - 141.000 euros que es destinaran a la millora del sistema de comunicacions de la Policia Local, que també augmentarà en el nombre d'agents, cosa que es veurà reflectida en el Capítol I -, a asfaltats i voreres (125.000 euros) i a la millora de la gestió dels Recursos Humans (200.000 euros).

Pel que fa als grans contractes municipals, que representen gairebé un 20% de la despesa, el de recollida i gestió de residus i neteja viària, de més de 8.000.000, ha permès millorar la flota de vehicles i el Parc de Neteja i s'espera que el nou contracte contribueixi "a la transformació del model" de residus, com ha dit Andrés Medrano; mentre que el de transport urbà (4.544.992,63 euros) ha incorporat criteris de flexibilitat interna, amb la qual cosa s'han pogut augmentar les freqüències i es renovarà la flota fins que arribi a ser tota híbrida o elèctrica; el de parcs i jardins, que s'adjudicarà per un valor de 2,3 milions d'euros, els de manteniment d'asfaltats i voreres (850.000 i 570.000 euros respectivament) i el del Servei d'Atenció Domiciliària (2.677.213,75 euros).