Les 15 vocacions industrials que concentren més demanda de llocs de treball al Vallès Occidental

El Pacte per la Reindustrialització ha elaborat el catàleg i en farà promoció entre els joves i les empreses

Redacció
02 d'abril del 2019
La Mesa de la Formació pel treball, integrada pels ajuntaments del Vallès Occidental que desenvolupen serveis de formació, els agents socials i econòmics del territori i els tres consells de la formació van aprovar la setmana passada el Catàleg de vocacions industrials prioritàries del Vallès Occidental.

Aquest catàleg s'ha elaborat després d'una important tasca d'anàlisi que ha permès seleccionar les vocacions amb més demanda de llocs de treball, les vacants formatives i la previsió de mancances professionals a mig i llarg termini.

Des del Pacte per la Reindustrialització del Vallès s'han posat en marxa un seguit d'activitats per impulsar les diverses vocacions industrials entre el jovent i les empreses.

Una vocació industrial és un ofici, o agrupació de diferents ocupacions, que tenen en comú una o diverses àrees de coneixement i camps d'interès dins d'un sector d'activitat econòmica en concret. El catàleg té per objectiu fer promoció de les vocacions industrials per tal de facilitar el seu coneixement, recuperant el valor dins de l'àmbit formatiu i laboral, trencant mites i estereotips de gènere, amb material pràctic i atractiu.

Per seleccionar les vocacions, es valoren les demandes dels llocs de treball sense cobrir per manca de perfils qualificats, les places vacants en cursos de formació que tenen un elevat grau d'inserció i la previsió de mancances de professionals a mig-llarg termini pel procés de transformació o altres canvis socioeconòmics del sector.

Per a cada vocació s'està elaborant una fitxa on es descriu la vocació, els itineraris formatius, les competències clau, les sortides professionals i la descripció de casos d’èxit.

També s’hi explica quin entorn laboral ofereix el sector i algunes de les empreses que hi ha a la comarca. De moment es disposa ja de les fitxes descriptives de disseny tèxtil, fabricació tèxtil, robòtica, injecció de plàstics, manteniment industrial, fabricació industrial amb mecanització.    

Aquesta informació es farà arribar als centres educatius i al jovent de la comarca a través d’entitats juvenils i dels serveis d’educació.

Quines són els les vocacions industrials prioritàries a la comarca?
 
Alimentació: Indústria alimentària
Qualitat: Manteniment industrial, prevenció riscos industrials, control de qualitat i muntador industrial.
Química: Injecció de plàstics, Indústria Química
Metall-Mecànica: Transformació metàl·lica, Fabricació industrial amb mecanització, Automoció
Textil: Disseny tèxtil, Fabricació tèxtil
Tecnologia: Robòtica, Informàtica i comunicacions, Impressió 3D