Rubí celebra el Dia de l'Arbre Autòcton en ple debat sobre l'estat del verd urbà a la ciutat

La jornada servirà per plantar un centenar d'exemplars, però el principal grup de l'oposició creu que "cal anar molt més lluny"

Una plantació d'arbres a Can Serra, l'any 2020
Una plantació d'arbres a Can Serra, l'any 2020 | Localpres
Redacció
25 de novembre del 2022
Rubí se sumarà aquest diumenge a la celebració del Dia de l'Arbre Autòcton, que arria a la 22a edició a la ciutat, i que servirà per plantar un centenar d'exemplars més al torrent dels Alous, a la zona més propera al carrer Marconi. En concret, es plantaran roures, freixes, lledoners, aurons, avellaners, nogueres, alerços i alzines.

A l'hora d'escollir les espècies, s'ha optat per exemplars amb tipologies de fulles molt diverses, per tal que adoptin una àmplia gamma de tonalitats quan arribi la tardor - groc, taronja i vermell.

A més del centenar d'arbres que es plantaran amb la col·laboració de la ciutadania aquest diumenge, l'Ajuntament també ha anunciat que en plantarà uns 50 més: una vintena al carrer Art, 5 al davant de l'institut J.V. Foix, 5 més al talús de connexió entre el parc de La Serreta i els habitatges del carrer Sant Jordi, 5 més al parterre del parc dels Nius, i se substituïran entre 15 i 20 exemplars en zones de plantades anteriors del Dia de l'Arbre Autòcton.

En total, durant l'any 2022 s'hauran plantat a Rubí uns 400 arbres, seguint els diversos plans d'arbrat executats des del mes de gener.

"Hem d'anar molt més lluny"
Dies enrere, ERC va lamentar en una roda de premsa, i també en una passejada oberta a la ciutadania, que Rubí només té, segons el Pla Director del Verd Urbà de l'any 2021, 13.000 arbres, el que suposa un arbre cada sis habitants quan l'OMS recomana que n'hi hagi un de cada tres.

És per això que Xavier Cots, regidor republicà i expert en la matèria, demanava "anar molt més lluny" a l'hora d'augmentar els exemplars a la ciutat: “Tenim menys arbres per habitants i carrers arbrats dels que ens toquen", de fet, "estem a anys llum de recuperar tot el que s’ha perdut en aquests 20 anys de govern del PSC”, afirmava en roda de premsa. El portaveu d'ERC, Xavier Corbera, també va denunciar la mala gestió dels recursos en aquest àmbit: a Rubí es gasten 44,7 euros per habitant en el mateniment del verd urbà, mentre que a Sant Cugat en gasten 30,9 però tenen 54.000 arbres.

Diumenge, durant la passejada organitzada per la formació, Cots va assenyalar algunes de les deficiències de l'estat de l'arbrat urbà: mala poda d'alguns exemplars, cosa que n'escurça el temps de vida - com passa amb els arbres del carrer Maximí Fornés, on es va fer una poda "pensada per fer més visibles els llums de Nadal", segons el regidor; tala d'arbres per fer obres, primant l'ús privatiu - com els que es van tallar a la plaça de Santiago Rusiñol -, zones on no es replanta la cobertura verda de les places o no es repara l'estat de la gespa, com és el cas de la plaça d'Anselm Clavé, o "mala elecció" d'exemplars - com el cas dels arbres que hi ha entre la plaça Pearson i la plaça Catalunya, prealpins que no encaixen en l'entorn i que són "pràcticament tots morts" - o de tipus de construccions, com la pèrgola prevista a la plaça Salvador Allende, "de ferro i plàstic de colors, mentre es deixa morir els arbres i les arbustives del voltant".
 

Els arbres del carrer Maximí Fornés, morts o en mal estat Foto: Marta Casas


RubiTV.cat va demanar informació sobre els arbres del carrer Maximí Fornés quan va rebre l'alerta que es trobaven "molts o en molt mal estat", però no ha obtingut cap resposta.

A més d'ERC, altres grups municipals han inclòs la qüestió del verd urbà en diverses de les propostes que han fet durant el mandat, com per exemple l'AUP en la seva proposta de creació d'una xarxa de refugis climàtics o Veïns per Rubí en una bateria de mesures per a la recuperació de la ciutat després de la crisi per la pandèmia.

Les propostes per reposar o augmentar el verd urbà també han estat una constant en els Pressupostos Participatius de les últimes edicions, i fins i tot es va crear una plataforma ciutadana, Volem Rubí Verd, molt activa a les xarxes socials per denunciar problemàtiques relacionades amb l'arbrat a la ciutat.