Cas Brian Rios: totes les incògnites de la nit del 21 d'agost a Rubí

El jove de 28 anys va ser detingut per la Policia Local i va acabar morint als calabossos dels Mossos d'Esquadra

La família busca proves per evitar el sobreseïment definitiu del cas
La família busca proves per evitar el sobreseïment definitiu del cas | RubiTV.cat
01 de desembre del 2022
Actualitzat el 05 de desembre a les 9:07h
El setmanari La Directa destapava aquest dilluns el cas d'un jove de Rubí, Brian Rios, de 28 anys, que va morir als calabossos de la comissaria dels Mossos d'Esquadra després de ser detingut, hores abans, per la Policia Local, que el va traslladar al CAP Rubí - Mútua Terrassa, on li van administrar dosis d'un sedant i un antipsicòtic.

El periodista Jesús Rodríguez fa un repàs exhaustiu dels fets recollint els testimonis de la vídua de Brian Rios, de les càmeres de videovigilància dels equipaments per on va passar el jove i dels diversos informes mèdics i policials, que es van aconseguir gràcies a l'advocada de la família, Elisabet Garcia, que ha corroborat a RubiTV.cat tota la informació publicada.

Què va passar exactament la nit del 21 d'agost de 2022, entre el moment de la detenció de Brian Rios fins a la seva mort? Amb l'acompanyamentd'Elisabet Garcia, advocada de la família, fem un repàs de la cronologia dels fets i totes les preguntes que queden per respondre.

1. Per què va ser detingut Brian Rios?
La nit del 21 d'agost, Brian Rios i el seu padrastre van baixar al centre de Rubí per comprar unes cerveses, ja que havien celebrat un àpat familiar al seu habitatge, en una urbanització de Rubí. Eren poc més de les 12 de la nit, i en Brian va baixar del cotxe per anar a comprar les begudes mentre el seu padrastre esperava al cotxe. Passats uns vint minuts, el jove no tornava, i l'altre home va anar a buscar la Juliana, la seva dona, que de seguida va sospitar que havia passat alguna cosa. En arribar al lloc on havien deixat el cotxe, van veure com en Brian estava envoltat d'agents de la Policia Local. Segons la Policia, el noi presenava "un estat d'embriaguesa elevat" i quan va veure la seva dona "es va començar a comportar d'una forma agressiva i violenta" i fins i tot va intentar agredir un dels agents. L'atestat diu que el van detenir pels presumptes delictes de resistència, amenaces, injúries, atemptat i manca de respecte i consideració a l’autoritat.

Juliana Tapiero, esposa de Brian Rios, va manifestar en la seva declaració que el seu marit havia estat detingut en posició bocaterrossa i que l'havia sentit cridar "M'estan fent menjar la gespa!".

Respecte a la detenció, un informe de la Unitat Territorial d'Investigació Metropolitana Nord fet després de la mort a partir del visionament de les càmeres, assegura que la Juliana "no relata cap episodi de força, violència ni cap accident que pogués patir el senyor Brian Rios aquella nit des que va ser detingut fins al moment del seu traspàs”.


2. Per què va ser traslladat al CAP Rubí?
Un cop al cotxe patrulla, la Policia Local li diu a la Juliana que l'endemà passi per comissaria per parlar amb el seu marit. Els vehicles policials es presenten al CAP Mútua a les 00.24h, i treuen en Brian, emmanillat, cap a la consulta.

L'advocada Elisabet Garcia destaca, en aquest punt, que les visites mèdiques "són un dret dels detinguts, mai una obligació".

3. Per què li van subministrar els medicaments, i quantes dosis?
Segons l'informe mèdic, Brian va rebre dosis dels medicaments Midazolam (antipsicòtic) i Sinogan (sedant). L'informe policial parla de "fins a tres dosis", mentre que en el mèdic parla de "dues" dosis. Tampoc s'especifica quina quantitat de medicament li van injectar, però Elisabet Garcia remarca que en Brian era un noi que media 1.65 i pesava 53 quilos.

Per altra banda, com apunta La Directa, els medicaments que li van subministrar són desaconsellades per algunes guies d'abordatge farmacològic del pacient "agitat" quan pateixi una intoxicació etílica, ja que poden tenir efectes sedants, hipnòtics o ansiolítics (benzodiazepines, com el Midazolam), o disminuir la resposta del centre respiratori (levomepromazina, component principal del Sinogan).

4. Per què Brian Rios no va quedar sota supervisió mèdica després d'administrar-li els sedants?
Diversos especialistes consultats tant per La Directa com per l'advocada Elisabet Garcia han confirmat que sempre que s'administren sedants a una persona, aquesta ha de quedar sota supervisió mèdica. Rios, però, va sortir del CAP només 29 minuts després d'entrar-hi, lligat amb un cinturó de força a una cadira de rodes, completament adormit.

Per quin motiu Rios no es va quedar al CAP sota observació o va ser traslladat a l'Hospital, com van indicar fonts del Departament de Salut a La Directa, és una de les qüestions que més angoixa la família. El Departament, ni tampoc MútuaTerrassa, no han respost a la petició d'informació de RubiTV.cat sobre els fets i els protocols que s'han de seguir en aquest cas.

A més, aquí s'observa una altra contradicció: l'atestat de la Policia Local diu que “per procedir al trasllat del detingut, a causa de l’estat de sedació al que havia estat sotmès pel personal sanitari, els agents han hagut de traslladar-lo en braços”, però a les imatges es veu com en Brian surt amb cadira de rodes.

5. La causa de la mort: "natural/biològica" o "indeterminada"?
La causa de la mort de Brian Rios apareixia a l'informe forense com a "indeterminada", un tipus legal que es fa servir quan, efectivament, no s'ha pogut determinar la causa de la mort. Les morts "sospitoses de criminalitat" també es qualifique així.

Per contra, l'informe elaborat per la Unitat Territorial d'Investigació Metropolitana Nord fa constar que es tracta d'una "mort natural/biològica", és a dir, que s'atribueix a una malaltia o a processos derivats de l'envelliment de les persones.

6. "Silencis dolorosos"
Elisabet Garcia mai va ser notificada, formalment, de la detenció de Brian Rios. L'advocada explica que va veure unatrucada perduda de la Policia Local al matí, quan normalment se'n fan dues i en cas que l'advocat no respongui, es contacta amb el coordinador del torn d'ofici per notificar la detenció. "La primera notícia que vaig tenir és que el noi havia mort, no en sabia ni els noms ni els cognoms. Després d'insistir, em van dir el nom de l'esposa: volia, com a mínim, donar-li el pèsam".

L'Elisabet va aconseguir parlar amb la Juliana després de localitzar-la per xarxes socials, i va quedar amb ella per donar-li el condol. En aquella trobada, li va recomanar que investigués, i la va posar en contacte amb el Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia, que li ha ofert assessorament psicològic. A més, l'advocada va afanyar-se a aconseguir totes les proves - informes policials i mèdics, gravacions de les càmeres de videovigilància... - assumint ella mateixa el cas, sense cost per a la família, perquè "no se li fes carpetada" directament. També la va assessorar per tramitar els ajuts als Serveis Socials, entre d'altres.

Ni l'Ajuntament de Rubí, ni cap regidor coneixedor del cas, ni els Mossos d'Esquadra... van posar-se en contacte amb la Juliana ni ningú de la seva família per donar-li el condol o acompanyar-la en moments tan difícils. El cas del Brian no es va publicar enlloc, ni es van retre comptes. "El desemparament de la família després de la mort d'en Brian va ser absolut, i ningú va tenir ni un mínim gest d'humanitat cap a la Juliana i la seva família", lamenta l'advocada.

Ara com ara, l'Ajuntament de Rubí ha declinat fer declaracions "perquè el cas està judicialitzat". Pel que fa als Mossos d'Esquadra, han explicat a RubiTV.cat que ara com ara s'està a l'espera del resultat de l'autòpsia, i que, a requeriment del jutge que investiga el cas - el Jutjat d'Instrucció número 5 de Rubí - van traspassar tota la informació que se'ls va demanar: les declaracions dels testimonis, les imatges de les càmeres de seguretat i els dos informes elaborats. En aquest sentit, han ressaltat que estan a disposició de les autoritats judicials per qualsevol nou requeriment.