El Síndic de Greuges de Rubí treballarà per incorporar la justícia restaurativa a la seva actuació

Carles Aluju ha participat recentment en una jornada organitzada pel Fòrum de Síndics i Defensors Locals de Catalunya

La nova Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas
La nova Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas | Síndic
Redacció
02 de desembre del 2022
Actualitzat a les 9:35h
El Síndic de Greuges de Rubí, Carles Aluju, ha participat en una jornada de treball sobre la justícia restaurativa, organitzada pel Fòrum de Síndics i Defensors Locals de Catalunya, coincidint amb la Setmana de la Justícia Restaurativa, que se celebra cada any la tercera setmana de novembre.

La jornada ha comptat amb les intervencions de Dolors Vallejo, presidenta del Fòrum, que ha agraït a la nova Síndica de Greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, la voluntat de col·laboració amb les institucions locals per contribuir a enfortir els drets de la ciutadania, i ha destacat la necessitat de comptar amb una finestra única perquè la ciutadania pugui protegir i reivindicar els seus drets.

Per la seva banda, la nova Síndica ha estat l'encarregada d'impartir la ponència Justícia restaurativa: la recuperació de la justícia social, un model que representa una alternativa al càstig, la resposta tradicional davant dels delictes, i promou la voluntat de reparar: "La víctima veu restituït el seu dany i l'ofensor accepta la responsabilitat pel dany comès, ha explicat Giménez-Salinas.

Així, la Síndica ha manifestat la seva voluntat que el concepte de justícia restaurativa s'incorpori a totes les actuacions de les institucions de defensa dels drets, ja que les queixes que reben no deixen de ser un conflicte entre la ciutadania i l'Administració que s'haurien de resoldre a través de l'acord i la conciliació, i no pas la imposició. "Volem ser amables perquè l'amabilitat és un valor a recuperar, sense deixar de ser absolutament estrictes amb el compliment dels drets", ha dit. Per exemple, ara es recomana a les administracions que demanin perdó als ciutadans quan reconeixen que s'ha vulnerat algun dret, o es dialoga molt més amb les administracions que es supervisen.

Per la seva banda, Carles Aluju ja ha manifestat la voluntat d'incorporar "l'essència de la justícia restaurativa en la relació entre la ciutadania i l'Ajuntament", i aplicar altres tipus de sancions més enllà de les econòmiques que contempla, per exemple, l'Ordenança de bon veïnatge i ús de l'espai públic.