Rubí commemora el Dia de les Persones amb Diversitat Funcional amb una festa ciutadana

L'Alternativa d'Unitat Popular reclama "polítiques valentes" per al col·lectiu

Una senyora amb cadira de rodes
Una senyora amb cadira de rodes | Adrià Costa
02 de desembre del 2022
Actualitzat a la 13:42h
Rubí commemorarà el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional aquest dissabte amb l'habitual festa ciutadana, que enguany es trasllada a la plaça de la Nova Estació.

A partir de les 17h, els col·lectius participants disposaran de parades informatives per donar a conèixer la seva activitat, i alguns oferiran tallers oberts a la participació de la ciutadania, tant infants com adults.

A les 18h, l'alcaldessa, Ana María Martínez, farà un parlament previ a la lectura del manifest escrit per les entitats i serveis de l'àmbit, que enguany se centrarà en l'accessibilitat. Després, la companyia Liant la Troca, formada per persones amb diferents capacitats, representarà un espectacle de dansa integrada, SIN-CON_TACTO.

Abans de la festa ciutadana, aquest divendres hi haurà una sessió de cinema infantil al teatre municipal La Sala, adaptada a infants amb discapacitat intel·lectual: llum tènue, so rebaixat i un espai d'oci per si necessiten sortir de la sala si cal. La sessió serà a partir de les 17.30h i la pel·lícula que es projectarà serà Ron dona error. A les 19.30h, hi haurà una segona sessió, amb la projecció de Coda, adreçada al públic adult. Totes dues pel·lícules són d’accés gratuït però qui vulgui reservar seient ho pot fer en línia.

L'AUP reivindica "polítiques valentes" per al col·lectiu de persones amb diversitat funcional de Rubí
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, l'exregidor de l'AUP Aitor Sànchez ha reclamat a l'Ajuntament "polítiques valentes per al col·lectiu de persones amb diversitat funcional", que es troben amb la dificultat de conviure amb "una societat deshumanitzada que col·loca el capital al centre".

Sánchez creu que aquesta deshumanització es tradueix en ciutats com Rubí, "de carrers estrets i serveis escassos", i una administració "grandiloqüent però poc efectiva que parla de col·lectiu vulnerable però que l'abandona a la sort del mercat". Algunes de les propostes que desgrana l'exregidor i integrador social són solucions habitacionals, una bona atenció sociosanitària, accés a la cultura i l'oci i una xarxa de transport públic eficaç. "Quant més hostil i descuidada sigui la ciutat, més difícil serà la vida per a una persona amb una dificultat motora o psíquica", diu Sánchez.

"Ser discapacitada és portar un pes, és haver de lluitar una unça més que la resta. Com a mínim, no enfilem més la pujada", conclou.